25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceV letu 2025 več dostopnosti proizvodov in storitev za invalide

V letu 2025 več dostopnosti proizvodov in storitev za invalide

Državni zbor je 24. januarja 2023 sprejel Zakon o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide.

Zakon predstavlja napredek za invalide, saj bodo po letu 2025 lahko enakovredno dostopali do širšega nabora dostopnih proizvodov, kot so denimo računalniki, pametni telefoni, bankomati, in do storitev, kot so denimo avdiovizualne medijske storitve, e-trgovine in tako dalje,” so zapisali na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zakon se začne uporabljati 28. junija 2025, z njim pa se povečuje varstvo invalidov kot potrošnikov. Sprejeta zakonodaja postavlja splošni okvir glede dostopnosti nekaterih proizvodov in storitev ter ureja pogoje za dostopnost za uporabnike z različnimi oblikami invalidnosti. 

Zakon opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so računalniki in operacijski sistemi, plačilni terminali in nekateri samopostrežni terminali (bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij), pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev, televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve in e-bralniki. Prav tako so opredeljeni pogoji glede dostopnosti do avdiovizualnih medijskih storitev, za dostop do elektronsko komunikacijskih storitev in do nekaterih elementov storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza (kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice, informacije). Vključene so tudi potrošniške bančne storitve, e-knjige, e-trgovine in odgovarjanje na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112,” še dodajajo v sporočilu za javnost na MDDSZ.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content