10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
ArhivUgodnejša letna vinjeta za invalide tudi v letu 2016

Ugodnejša letna vinjeta za invalide tudi v letu 2016

Invalidi, oproščeni plačila letne dajatve za uporabo cest, bodo tudi ob nakupu letne vinjete za leto 2016 za vozila kategorije 2B deležni finančne pomoči v višini 110 eurov, s čimer se izenači cena z letno vinjeto za osebna vozila.

Ministrstvo za infrastrukturo in družba DARS d.d. sta se v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije tudi letos dogovorila, da bodo invalidi in velike družine upravičeni do pomoči pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B (vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 m). Sredstva za pomoč pri nakupu vinjete bo z donacijo Rdečemu križu Slovenije zagotovila družba DARS d.d.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je namen dodelitve pomoči v višini 110 eurov omenjenima kategorijama prebivalstva preprečitev dodatne finančne obremenitve njihovih proračunov. S prejeto finančno pomočjo so velike družine in invalidi, ki za svoje osebne potrebe nujno potrebujejo vozilo, ki se uvršča v cestninski razred 2B, izenačeni z drugimi uporabniki, ki za svoje potrebe uporabljajo »klasična« osebna vozila, za katera znaša cena letne vinjete 110 eurov.

Pogoji in način uveljavljanja pomoči ostajajo enaki kot v letu 2015. Pomoč pri nakupu letnih vinjet 2B za leto 2016 v višini 110 eurov lahko uveljavijo vsi, ki so ob zadnji še veljavni registraciji vozila cestninskega razreda 2B uveljavili pravico do oprostitve letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu za invalide ali pravico do 50 odstotnega znižanja letne dajatve za velike družine. Do enake pomoči so upravičena društva in invalidske organizacije, ki za prevoz invalidov uporabljajo vozila cestninskega razreda 2B.

Pomoč pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B je pogojena z upravičenostjo do oprostitve oziroma znižanega plačila letne dajatve za uporabo vozil, pri čemer pogoje za oprostitev oziroma znižano pačilo letne dajatve določa Zakon o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu.

Prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B v višini 110 eurov morajo upravičenci skupaj s kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo prometnega dovoljenja poslati na Rdeči križ Slovenije, kjer bodo v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo preverili njeno upravičenost, in takoj po potrditvi upravičencu nakazali sredstva.

Dokumentacija:

 

Vir: MZI

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content