9.7 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceTuristični vavčer v rokah invalida

Turistični vavčer v rokah invalida

Z vavčerji naj bi reševali slovenski turizem. Pa ga težje gibalno ovirana oseba sploh lahko vnovči?

Domače turistične nastanitve so letos polne slovenskih turistov, saj nam je vlada omogočila turistične vavčerje s katerimi lahko do vrednosti 200 EUR (za polnoletno osebo) pokrijemo stroške nočitve z zajtrkom. Marsikdo prvič spoznava lepote naše dežele, bodisi ker je prejšnja leta spoznaval samo druge države, bodisi ker si dopusta prej sploh privoščil ni oz. si ga ni mogel. Mnoge nastanitvene kapacitete so polno zasede. A pri enakih možnostih koriščenja vavčerjev (in dopustovanja nasploh) se zatakne. Zaradi dostopnosti.

Gibalno ovirane osebe imamo različne potrebe, saj se naša stopnja oviranosti razlikuje. Največja težava je seveda pri težje gibalno oviranih, tistih, ki uporabljamo invalidski voziček na elektromotorni pogon in smo nezmožni samostojnega presedanja. Pri tistih, s prizadetostjo spodnjih in zgornjih okončin. Takšnim ne koristi nobeno oprijemalo, nobena klančina, nobeno dvigalo in nobena termalna voda, če ponudnik ne ponuja stropnega (ali vsaj sobnega) dvigala za transfer osebe v sobi in garderobi ter ne omogoča vstopa v bazen / morje / vodo. 

Zdravilišča in terme

Slovenija je izredno bogata s termalnimi in zdraviliškimi kompleksi. Obrnili smo se na številna znana zdravilišča in terme, a smo dobili manj odgovorov, kot je prstov na eni roki.

Izpostaviti je potrebno družbo Thermana d.d. (Laško), ki, ne le, da nam je praktično takoj zaupala vse informacije v zvezi z nastanitvijo težje gibalno oviranih oseb, temveč imajo tudi najboljšo ponudbo dostopnosti. »V družbi Thermana d. d. imamo dva hotela – hotel Zdravilišče Laško, ki se ponaša s certifikatom Invalidom prijazen hotel, v hotelu Thermana Park pa imamo 10 hotelskih sob, ki so prilagojene gibalno oviranim osebam,« so sporočili. Za izposojo je na voljo premično sobno dvigalo za transfer osebe na posteljo, WC školjko, ipd. »Opcijsko je na voljo tudi stol, na katerem se gosta lahko zapelje do straniščne školjke,« še dodajajo. Na voljo so tudi sobe, kjer se sprejemajo mali hišni ljubljenčki, sobe s podaljšanim ležiščem in z leseno talno oblogo. Hotel ima parkirno garažo, kjer se nahajajo številna parkirna mesta za invalide. Notranji bazen Zdravilišča Laško (ki je že vrsto let opremljen z dvižnim stolom) se trenutno prenavlja, normalno pa je odprt zunanji del, kjer je prav tako na voljo stol. Terapevtski bazen je opremljen z dvižno rampo, v termalnem centru Thermana Park pa je na voljo voziček za izposojo s katerim se lahko gosta zapelje v bazen z valovi.

Rimske Terme imajo v ponudbi invalidu prilagojene sobe, ki pa žal nimajo stropnih dvigal. Sanitarije imajo prilagojeno WC školjko in ročaje. Z dvigalom oz. stolom imajo opremljen bazen, ponujajo tudi izposojo invalidskega vozička.

»Žal nimamo popolnoma prilagojenih sob za osebe na invalidskem vozičku, imamo pa že kar nekaj pozitivnih odzivov, da so sobe dovolj prostorne in lepo dostopne za gibalno ovirane osebe,« sporočajo Terme Paradiso Dobova. Arhitektonskih ovir ni, ni pa stropnih dvigal in urejenega dostopa v bazen.

Iz Term Dobrna smo dobili odgovor, da žal ne razpolagajo z namestitvami, ki bi zadostile kriterijem težje gibalno oviranih oseb (dvigalo za transfer, dostop v bazen, itd.).

Od ostalih term in zdravilišč na katere smo se obrnili pa v več kot dveh tednih odgovorov na vprašanja nismo prejeli.

Slovenska obala

Obrnili smo se tudi na nekatere verige hotelov na slovenski obali, a brez njihovega odziva. Volje za predstavitev dobre prakse prilagojenih sob in okolice očitno ni bilo niti v kompleksu Dva topola resort.

Verjamemo, da se lahko najde invalidu prijazna soba, a verjetno težko najdemo tako popolno prilagojenih nastanitev, kot jih ponuja Vila Pacug, kjer v določenih sobah najdemo tudi vgrajeno stropno dvigalo, povezano od postelje do kopalnice. Na voljo je tudi bazen s stolom za dostop v vodo, garažna hiša z velikim številom parkirišč za invalida, itd. Infrastrkutura je v celoti prilagojena, saj je v istem okviru tudi Dom paraplegikov.

Zaključek

Kljub široki turistični ponudbi, velikemu številu hotelov, zdravilišč, apartmajev in kampov, težje gibalno ovirana oseba zelo težko najde nastanitev zase. Kot najbolj optimalno lahko izpostavimo Laško in Pacug.
Naj bosta ti dve destinaciji svetli točki, ki bosta s svojo svetlobo obsijali in navdihnili še katerega izmed številnih drugih turističnih ponudnikov.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content