22.7 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceSprejet Zakon o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost

Sprejet Zakon o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost

Državni zbor je z veliko večino potrdil Zakon o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zakon daje podlago za priznanje nadomestila za invalidnost tistim, ki v času rednega šolanja med 18. in 26. letom po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih niso imeli priznane te pravice in so jo pridobili šele po šolanju.

Kot je navedeno v sporočilu za javnost, bodo do nadomestila za invalidnost upravičene osebe:

  • ki so vložile vlogo za nadomestilo za invalidnost po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih v času, ko so se redno šolale, v starosti med dopolnjenim 18. in 26. letom, vendar jim je bila izdana zavrnilna odločba z razlogom, da take osebe še ne morejo izpolnjevati pogojev za priznanje statusa invalida in posledično biti upravičene do nadomestila za invalidnost, saj pri njih še ni mogoče ugotoviti, da se z rednim šolanjem ne bodo usposobile za samostojno življenje in delo,
  • ki vloge za nadomestilo za invalidnost v času rednega šolanja v starosti od 18 do 26 let niso vložile in so pravico do nadomestila za invalidnost pridobile takoj po zaključku rednega šolanja na podlagi odločbe centra za socialno delo, s čimer so dokazale, da se z rednim šolanjem niso usposobile za samostojno življenje in delo in se niso vključile na trg dela oziroma jim pridobljena izobrazba ni omogočila zaposlitve.

Vlogo za uveljavitev pravice do izplačila neizplačanega nadomestila za invalidnost je potrebno oddati v roku šest (6) mesecev od uveljavitve zakona. Po tem roku pravice ne bo več mogoče uveljavljati.

Upravičencem bo za vsak mesec priznane pravice pripadal znesek nadomestila za invalidnost v višini 382,32 evra.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content