13.8 C
Hrastnik
torek, 16. 04. 2024
spot_img
MOJA POTMediji o nasRTV SLO: Težave za gibalno ovirane ob morju

RTV SLO: Težave za gibalno ovirane ob morju

V sklopu TV Dnevnika na prvem programu nacionalne televizije je bil objavljen prispevek o težavah gibalno oviranih ob morju.

Na RTV Slovenija so pripravili, za TV Dnevnik kar obsežen, prispevek o težavah s katerimi se spopadamo gibalno ovirani ob morju. V prispevku smo sogovorniki opozorili, da je sicer v teoriji nekaj lahko dostopno invalidom, a je v praksi vse prej kot to.

V zadnjih letih je zaznan napredek tako pri arhitekturi kot tudi v družbi sami, a vendar se snovalci nastanitev in dostopov v morje premalo zavedajo, da samo klančina ne reši širšega problema. Gibalno ovirana oseba, predvsem tista s težjo prizadetostjo, potrebuje za dostop v morje prostor, urejeno plažo, izposojo vozička za v morje ter možnost preoblačenja s pomočjo stropnega dvigala v garderobi oz. sanitarijah.

Predvsem odsotnost stropnih dvigal je poglavitni razlog, da gibalno ovirana oseba ne more koristiti hotelskih uslug in drugih nastanitev. Tudi sobe z večjimi dimenzijami in oprijemali v kopalnicah praviloma niso opremljene s stropnim dvigalom za premestitev invalidne osebe z vozička na posteljo, pod tuš ali WC školjko. Ta težava pa ni prisotna zgolj ob morju, temveč tudi po vseh ostalih turističnih destinacijah širom Slovenije.
S to težavo se srečujemo tudi na počivališčih ob avtocestnem križu. Ekipa mojaPot je mnenja, da bi Slovenija, kot tranzitna država v času poletnih počitnic, morala izkoristiti priložnost in tujcem pokazati, kaj pomeni enakost in vključenost s ponujenimi stropnimi dvigali in večjimi previjalnimi mizami v prilagojenih sanitarijah na naših počivališčih. Kdo ve, morda pa se prihodnje leto kdo od zadovoljnih uporabnikov nastani v Sloveniji in ne bo zgolj samo potoval skozi njo drugam.

Prispevek si lahko ogledate na tej povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174630707?jwsource=cl

 

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content