13.7 C
Hrastnik
sobota, 23. 09. 2023
spot_img
MOBILNODogodkiRehacare 2012

Rehacare 2012

Nemški Düsseldorf je zaprl vrata svojega slovitega Rehacare sejma, katerega je tudi letos obiskalo ogromno število gibalno oviranih oseb in tistih, ki so tako ali drugače z njimi povezani.

Organizacija samega dogodka je, tako kot smo pri Nemcih vajeni, na visokem nivoju. Že ob prihodu blizu sejmišča te redarji usmerijo na pravo pot, vmes pomagajo pri nakupu in aktivaciji vstopnic ter priskrbijo zate primereno parkirno mesto. Parkirnih mest in dvoran je ogromno, zato je dobro imeti lastnost orientacije, da se ne “izgubimo” pri iskanju svojega avta ob izhodu iz sejmišča.

Predstavili so se številni, preko 700, ponudniki, posredniki in agencije. Kar nekaj kvadratnih metrov sejmišča so na različnih segmentih zasedla Tajska podjetja, ki so predstavljala njihove, inovativne rešitve na področju električnih skuterjev, vozičkov in njihovih rezervnih delov ter pripomočkov za lažje življenje.
Če se dotaknemo razstavljalcev kar po segmentih, je najbolje, da začnemo pri skuterjih.

Rehacare-2012-1Skuterji so bili atrakcija za marsikatero oko na sejmu. Namenjeni predvsem starejšim, težje gibajočim se osebam, kot tudi mlajšim, ki jim hoja predstavlja težavo.
“Klasičnih” skuterjev, kot smo jih vajeni iz preteklih let že skorajda ni več. Imamo bolj ali manj dve različici – mini skuterji, ki so nadvse primerni za manevriranje tudi v zaprtih prostorih in so naši spremljevalci tudi na potovanjih in večji, že skorajda ogromni skuterji, ki zmorejo premagati zelo dolge razdalje z enim polnjenjem (preko 60 km) in jim tudi razgiban teren ne predstavlja ovir.
Kot posebnosti naj omenim predvsem skuterje s kabino, kateri so krasili vrh ponudbe marsikaterih razstavljalcev; meddrugim tudi podjetja Ergobil, ki v svojem “top” modelu za več kot 9000 evrov ponuja tudi gretje mirujočega “vozila”, prednji brisalec, zmogljiv motor, vzdržljive akumulatorje, idr.
Videli pa smo tudi zložljive skuterje, ki so ob svoji zloženosti velikosti podobne potovalnemu kovčku.

 

Rehacare-2012-52Električni vozički so iz leta v leto bolj izpopolnjeni. Navajeni smo, da moramo delati kompromise – ali želimo, da je voziček okreten ob notranji uporabi ali pa stabilnejši in robustnejši za zunanjo vožnjo, tudi po ne ravno idealni podlagi in terenu.
Tokrat je na sejmu predstavljenih kar nekaj vozičkov, ki ti dve lastnosti združujejo. Ob moramo izpostaviti predvsem švicarske vozičke You-Q, ki so majhnim dimenzij in okretni a obenem robustni in močni za zunanjo uporabo, za piko na i pa ponujajo še ogromno dodatkov, kot je dvigalo, električni naklon, električno nastavljivi nožniki, LED luči, itd.
Omembo si zasluži tudi električni voziček (Turbo)Twist proizvajalca Degenda, ki poleg vsega ponuja še 4×4 pogon.
Tudi proizvajalec Ortopedia-Meyra je predstavil modele iChair, ki naj bi (vsaj na prve vtise) odlično nadomestili nadvse uspešne modele Allround, ki jih je pred združitvijo izdelovalo podjetje Ortopedia in so bili na voljo tudi na slovenskem trgu.

 

Eno izmed dvoran so skoraj v celotni zasedli predelovalci vozil, ki so prikazali različne načine robotskega nalaganja ročnih vozičkov, dvižnih dvigal (t.i. ramp) za vstop/izstop iz vozila tudi z električnim vozičkom in tudi dvigal, ki so spremljevalcem v pomoč pri nalaganju težjih vozičkov v prtljažnik vozil. Ogromno Rehacare-2012-82predelovalcev že tudi ponuja sisteme Turn-Out, kar pomeni, da se sovoznikov in po novem tudi voznikov sedež, obrneta ven iz vozila, za lažje presedanje. Možno je tudi sovoznikov sedež nato uporabiti direktno za sedež vozička.
Veliko možnosti je tudi za aktivne voznike invalide, saj lahko izbiramo in testiramo ogromno ročnih komand za upravljanje zavore in plina. Naj omenimo, da to so niso več klasične ročke, ki kazijo izgled avta, saj je vse oblečeno v usnje in plastiko, ki se popolnoma ujema s tistim v vašem avtu. Takšno korelacijo sta predstavljala predvsem Mercedes-Benz in Volkswagen, kjer je ročica ali krogla povsem identična prestavni ročici v vozilu.
Izpostaviti moramo posebnost predelovalca Kivi, ki se je lotil popolne predelave manjšega modela osebnega vozila – Kia Soul. Z nižanjem dna in odstranjevanjem prednjih sedežev je v njej možno voziti direktno z vozička, na vozičku lahko sedi tudi sopotnik, pri tem pa zadaj še vedno ostaneta 2 sedeža. S tem se, poleg Kangooja in Caddy-ja dokazuje, da vožnja z vozička ni več pogojena zgolj z večjimi kombiji. Konec koncev je največji kombi, ki je bil predstavljen, bil Ford Transit; prevladuje pa seveda Volkswagen T5 Transporter/Caravelle/Multivan.

 

Rehacare-2012-9Ogledali smo si lahko tudi različne modele negovalnih postelj, kopalniške opreme, sobnih dvigal, računalniških oz. multimedijskih rešitev, oblačil za gibalno ovirane osebe, jedilnih priborov, itd. Veliko razstavljalcev je prikazovalo tudi stopniščna dvigala – tako s sedeži za tiste, ki jim hoja po stopnicah predstavlja oviro, kot tudi dvigala za vozičke. Predstavili so tudi električni pripomoček za hojo po stopnicah. Pripomoček je vezan na ograjo in se premika z enakomerno, nastavljivo hitrostjo, kateri sledimo. Ob tem pa se spredaj držimo za zaščitno oz. pomožno ograjo, ki se premika po naših željah.

Predstavljali so tudi prilagojeno turistično ponudbo za gibalno ovirane z dostopnimi hoteli, apartmaji, plažami, bungalovi, avtodomi,… a žal nismo zasledili Slovenije, ki bi na tem področju že lahko sodelovala pri mednarodnih promocijah, saj po prijaznosti do invalidov ne zaostaja veliko za drugimi turističnimi objekti po Evropi.

{gallery}AKTUALNO/Novice/2012/Rehacare{/gallery}

Nekaj dodatnih slik si lahko ogledate tudi na naši facebook strani.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content