11 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
ArhivPremiera Paravanovega vozila s samodejnim parkiranjem

Premiera Paravanovega vozila s samodejnim parkiranjem

Na letošnjem mednarodnem sejmu Rehacare v Düsseldorfu je podjetje Paravan predstavilo prvo samodejno parkiranje vozila za gibalno ovirane voznike. Predstavitev je potekala na njihovem najnovejšem vozilu Ford Tourneo Connect.

Poročali smo že, da so pri Paravanu za osnovo vzeli Ford Tourneo Connect z “dodatkom” Grand, kar pomeni, da je največji v svoji paleti. S pomočji znižanega notranjega dna po celotni kabini, je notranja višina vozila narasla na 151 cm, kar je za vozilo tega segmenta ogromno. Na desni potniški strani se drsna vrata odprejo preko nadzora na daljinskem upravljalniku, nato pa se iz tal samodejno izvleče in spusti na tla navozna klančina širine 80 cm in skupne dolžine 129 cm, po kateri se lahko z invalidskim vozičkom pod naklonom 4° (z zračnim vzmetenjem) oziroma 10° (brez zračnega vzemetenja) zapeljemo v vozilo. Za vstop v vozilo je na voljo 134 cm visoka odprtina. V vozilu imamo 134 cm proste širine in izbiro, ali se vpnemo na sovoznikovo ali voznikovo mesto; seveda kar z vozičkom vred. Zadaj sta nameščena dva samostojna sedeža z možnostjo poklopa, katerih se razveselijo naši potniki. Notranja višina, kot smo že omenili, znaša 151 cm, višina naših oči, ob sedenju na invalidskem vozičku, je za optimalen nadzor nad vozilom in prometom priporočena na cca. 125 cm. Višina od tal do volana znaša 66 cm. Ford Tourneo Connect Paravan je seveda na voljo tudi s sistemom Space Drive II in ostalimi pripomočki za lažjo in neodvisno vožnjo. Opcijsko je lahko opremljen tudi z zračnim vzmetenjem, ki ne le poveča udobje vožnje, temveč tudi zniža naklon navozne klančine alias rampe v vozilo.

Na letošnjem mednarodnem sejmu Rehacare so šli še korak dlje in premierno predstavili prvo uradno vozilo, prilagojeno gibalno oviranim voznikom, ki ga lahko s pomočjo kamer in tipal parkiramo in/ali odparkiramo čeprav nismo fizično prisotni v vozilu. Pogoj je programska oprema za nadzor vozila na našem tabličnem računalniku in vgrajen sistem Space Drive II.

{youtube}nIjhBs2qFMU{/youtube}

Rešitev je navdušujoča in praktična, saj je na cesti ogromno voznikov, ki pri parkiranju “pozabijo”, da samostojni vozniki invalidi potrebujemo več prostora za vstop/izstop iz vozila.

Vir: Paravan

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content