10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
ArhivPredlog Zakona o socialnovarstveni dejavnosti

Predlog Zakona o socialnovarstveni dejavnosti

Minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik in generalni direktor direktorata za socialne zadeve Davor Dominkuš, sta 22. decembra na novinarski konferenci predstavila predlog Zakona o socialnovarstveni dejavnosti.

min.SvetlikPredstavljene so bile ključne rešitve zakona, ki delno nadomeščajo sedanji Zakon o socialnem varstvu, ki je bil sprejet že davnega leta 1992 (s kasnejšimi dopolnitvami). Zakon o socialnovarstveni dejavnosti samo delno nadomešča Zakon o socialnem varstvu, saj vsebino tega zakona zdaj urejamo v dveh zakonih, in sicer v Zakonu o socialnovarstvenih prejemkih, ki je bil sprejet julija lansko leto, v veljavo pa bo stopil junija 2011, ter v Zakonu o socialnovarstveni dejavnosti.

Po besedah ministra Svetlika, je osnovni namen novega zakona oblikovati sistem socialnovarstvene dejavnosti, ki bo zagotovil dostop in učinkovito ter kakovostno izvajanje različnih oblik pomoči posameznikom, družinam in različnim ranljivim skupinam prebivalstva ter pri tem v največji možni meri upošteval njihove potrebe in omogočal njihovo aktivno sodelovanje.

Predlog zakona daje tudi več avtonomije izvajalskim organizacijam, tako na strokovnem področju kot na področju upravljanja in izvajanja procesov, spremembe prinaša tudi na področju centrov za socialno delo. Kot je med drugim dejal Dominkuš, se bodo nekateri centri specializirali za posamezne zahtevnejše storitve, kjer je kakovost storitve odvisna tudi od pogostosti izvajanja storitve.

Kot sta še napovedal minister Svetlik in direktor Dominkuš, bo javna razprava o predlogu zakona nekoliko daljša in bo odprta predvidoma do sredine februarja.

 

Podrobnosti novinarske konference lahko dobite na spletni strani MDDSZ.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content