13.8 C
Hrastnik
sobota, 23. 09. 2023
spot_img
ArhivPotrjena uvedba invalidske kartice ugodnosti

Potrjena uvedba invalidske kartice ugodnosti

Državni zbor je soglasno sprejel novelo zakona o izenačevanju možnosti invalidov, po kateri bodo invalidi lahko dobili invalidsko kartico ugodnosti.

Kot smo že poročali, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sodeluje v projektu, ki je financiran iz evropskih sredstev. Projekt se je začel izvajati 1.2.2016 in bo trajal 18 mesecev. Ob koncu projekta bodo Upravne enote po Sloveniji začele izdajati kartico, ki jo bodo načeloma lahko prejeli vsi invalidi, so zapisali na spletni strani MDDSZ.

Na portalu dostopno.si so ob novici zapisali, da bo podatke o ugodnostih mogoče poiskati po vrsti ugodnosti in krajih, informacija pa bo vsebovala opis, naslov, spletni naslov, delovni čas, telefonsko številko ter  višino popusta. Do baze ugodnosti bo mogoče dostopati tudi preko mobilne aplikacije na mobilnem telefonu. Dodajmo, da bodo invalidsko kartico ugodnosti upravičenci lahko pridobili na 58 upravnih enotah po Sloveniji, predvidoma v drugi polovici leta letošnjega leta. Ugodnosti, ki jih bodo invalidi lahko uveljavljali, bodo s področja prometa, turizma, kulture, pa tudi športa in prostega časa, koristili pa jih bodo tako v Sloveniji kot v drugih državah članicah EU. Dodajmo, da bodo invalidi iz drugih članic EU imeli enake ugodnosti kot invalidi, ki so slovenski državljani. Novela zakona o izenačevanju možnosti invalidov pa ne prinaša le invalidske kartice ugodnosti, temveč bo omogočila vlaganje vlog za pridobitev pravice do tehničnih pripomočkov tudi elektronsko preko e-uprave. Uveljavlja pa tudi vrednotnice za plačilo stroškov za psa pomočnika.

Pomembna novost, ki jo tudi prinaša novela je ta, da bodo invalidi bolj enotno obravnavani pri uveljavljanju različnih ugodnosti.

Vir: dostopno.si

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content