22.6 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaPopolna prilagoditev za invalida samostojnega voznika: (C)EnterVan

Popolna prilagoditev za invalida samostojnega voznika: (C)EnterVan

Večja enoprostorna vozila s stranskim vhodom preko klančine, poglobljeno notranjostjo in možnostjo samostojne vožnje za voznika invalida poznamo pod imenoma EnterVan in/ali CenterVan.

Enoprostorno vozilo s stranskim vhodom, poglobljeno notranjostjo, ogromnim prostim prostorom, ki omogoča dostop z invalidskim vozičkom (na elektromotorni pogon) neposredno na voznikovo in/ali sovoznikovo mesto, je najprej izdelalo podjetje BraunAbility, ki je takšnemu vozilu nadelo ime EnterVan. Za ime ne najdemo smiselnega prevoda, niti ga ni potrebno iskati, saj nenazadnje tudi imen modelov vozil ne prevajamo.

KAJ JE IN KOMU JE ENTERVAN NAMENJEN?

EnterVan je v prvi vrsti namenjen invalidu samostojnemu vozniku, ki se z invalidskim vozičkom na elektromotorni pogon zapelje neposredno na voznikovo mesto. Poleg precej večje notranje višine, ponuja tudi prostorno notranjost brez ovir vse od A-stebrička (armature) do zadnjih sedežev. Narejen je z možnostjo prestavljanja avtomobilskega sedeža iz sovoznikovega na voznikovo mesto, za primer, ko želi invalid potovati kot sopotnik na sovoznikovem mestu. Za vstop v vozilo se uporablja klančina. S pritiskom na en gumb daljinca, se vozniku najprej odprejo drsna vrata na sovoznikovi strani, nato se samodejno spusti še klančina. Običajno je takšno vozilo opremljeno tudi z dodatnim zračnim vzmetenjem, ki vozilo v parkiranem položaju spusti skoraj povsem do dal – prednost je seveda manjši naklon navozne klančine in/ali krajša klančina, ki invalidu omogoča vstop v vozilo na prostoru označenem z rumenimi črtami ob parkirišču za invalida. Prednost takšnega vozila je nedvomno nedotaknjen prtljažni prostor, nedotaknjena zadnja klop (tretja vrsta sedežev), neprimerno višja stopnja udobnosti med vožnjo, kot jo ponujajo kombi vozila ter tovarniško tehnologijo osebnega vozila, ki dandanes ponuja precej daljši spisek naprednejših asistenčnih sistemov, ki vozniku invalidu lajšajo vožnjo in zmanjšujejo potrebo po dodatnih prilagoditvah. Ena izmed prednosti je tudi klančina, ki jo je mogoče upravljati tudi ročno, kar omogoča nemoten vstop in izstop iz vozila tudi ob kakršnikoli okvari vrat ali klančine.

ENTERVAN NEKOČ IN DANES

Prvi EnterVan podjetja Braun je luč sveta ugledal leta 1991. Že ob sami predstaviti je požel ogromno zanimanja, kmalu pa je ta inovativna rešitev postala ena izmed glavnih točk podjetja. Takratni Dodge Caravan (pri nas bolj poznan kot Chrysler Voyager) je bil opremljen z elektronsko krmiljeno klančino, zračnim vzmetenjem za nagib, odstranljivima prednjima sedežema in vpenjalnim sistemom za invalidski voziček na elektromotorni pogon. Invalidu je tako omogočil samostojno pot do voznikovega mesta. Danes je onkraj luže paleta takšnih vozil zares široka, zato omenjamo samo nekatere modele: Chrysler Pacifica, Dodge Simple Stow, Toyota Sienna, Honda Odyssey, Ford Explorer, itd.

Chrysler Voyager je kot »EnterVan« osvojil tudi Evropo.

Prvi EnterVan v Evropi je bil predstavljen leta 1994 na mednarodnem sejmu Rehacare v Düsseldorfu. Chrysler Voyager EnterVan je v sklopu svoje ponudbe predstavilo podjetje Mobilcenter Zawatzky, ki je nato leta 1998, po Braunovi licenci, tudi samo izdelalo svoj prvi EnterVan (Chrysler Voyager). Z njim niso osvojili zgolj nemški trg, temveč so naročila začeli prejemati iz celotne Evrope. Po 10. letih so pri istem podjetju stopili korak naprej in vnesli izboljšave, upoštevali evropske razmere, dodali nemško noto in predstavili CenterVan na osnovi takrat povsem novega Chrysler Voyagerja, ki je kmalu zatem postal Lancia Voyager. Lancia Voyager CenterVan je tako ponujala kar 25 dodatnih centimetrov notranje višine, zračno vzmetenje je omogočilo 10-centimetrski nagib vozila, vstop in izstop invalida je bil omogočen na precej ožjem prostoru kot poprej s stranskimi dvigali, Joysteer sistem pa je omogočil samostojno vožnjo tudi težje gibalno oviranim.

Po Lancii je Mobilcenter Zawatzky predstavil novi T6 Multivan CenterVan, ki zaradi višine in kasetnega dvigala ni ravno to, kar naj bi CenterVan oz. EnterVan bil, zato so kaj kmalu predstavili še model Ford Tourneo Grand Connect CenterVan, ki preseneča z zgolj 70 cm dolgo klančino in vstopnim kotom 11°.

Pred časom je podjetje Paravan iz Nemčije ponujalo na dokaj podoben način prilagojeno Kio Carnival, ki je bila svoj čas uspešnica, kasneje sta se, do zamenjave modela, v ponudbi pri istem predelovalcu znašla tudi Citroën Jumpy in Peugeot Expert. Trenutno imajo s takšnim sistemom vhoda in notranjosti v ponudbi modela Ford Tourneo Grand Connect in Chrysler Pacifica.

PRAVILNIK O PRILAGODITVI VOZILA NE VE, KAJ JE CENTERVAN

Pravilnik o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila, ki se uporablja skladno z ZIMI, termina EnterVan oz. CenterVan ne pozna. Vključuje sicer poglobitev poda za dosego večje notranje višine (PV28), vendar je le-ta ocenjena na zgolj 6.000 EUR, kar je manj kot 25% dejanske cene »centervan« prilagoditve. Pravilnik tudi ločuje cene na osebna in »kombi« vozila, kjer ne vemo točno, kaj se tretira kot »kombi«, saj je le-to pretežno pogovorna oblika karoserije. V primeru, da enoprostorna vozila Pravilnik šteje kot osebna, je subvencija za prilagoditev težje gibalno oviranega samostojnega voznika precej (pre)nizka. 

CenterVan je EnterVan z evropskim pridihom in izdelavo.

Je enoprostorno vozilo prilagojeno za neodvisno mobilnost težje gibalno ovirane osebe in je prilagoditev, ki posredno povečuje vključenost v družbo. Namenjen je invalidu, ki je na poti (tudi) sam; ki nima vedno ob sebi osebe, ki bi mu lahko preparkirala vozilo pred vstopom (ker ne uporablja dvigala in/ali kasetnega dvigala, potrebujemo precej manj prostora za vstop/izstop). Omogoča invalidu nakup enoprostorca – osebnega vozila z dolgim spiskom asistenčnih sistemov za lažjo in varnejšo vožnjo, neprimerno višjo stopnjo udobnosti od »kombija«, cenejši nakup in vzdrževanje vozila ter možnost parkiranja v vsaki parkirni hiši.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content