8.8 C
Hrastnik
sreda, 21. 02. 2024
spot_img
AKTIVNOZakonodajaPonovna pravica do invalidnine za telesno okvaro

Ponovna pravica do invalidnine za telesno okvaro

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 121 z dne 23. 7. 2021 je objavljena novela Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo je Državni zbor RS sprejel na julijski seji.

Kot smo že poročali, je sprejeta novela ponovno uvedla pravico do invalidnine tudi za tiste zavarovance, pri katerih je telesna okvara posledica poškodbe zunaj dela ali bolezni. Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu, torej 7. 8. 2021.

Invalidnino za telesno okvaro je bilo v zadnjih letih mogoče pridobiti samo za telesno okvaro, nastalo v času trajanja zavarovanja. S sprejetimi spremembami, se temu dodajata dve izjemi:

  • Za telesno okvaro, nastalo pred vključitvijo v obvezno zavarovanje, ki se je med trajanjem zavarovanja poslabšala. Zavarovancu v takem primeru pripada invalidnina le za telesno okvaro, ki jo predstavlja poslabšanje.
  • Za okvaro enega od parnih organov, nastalo pred vstopom v zavarovanje. Če je imel zavarovanec v tem času že poškodovano oko, uho, roko, nogo ali drug parni organ ter si v času trajanja zavarovanja poškoduje še drugega, pridobi invalidnino za okvaro obeh organov.

Vloga za priznanje pravice do invalidnine na podlagi telesne okvare se lahko odda od 7. 8. 2021 dalje.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content