22.6 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
ArhivPodrobnosti Multivana T6.1

Podrobnosti Multivana T6.1

Multivan 6.1 z novo paleto inovativno povezanih asistenčnih in infotainment sistemov. 

V šestih generacijah – od T1 do T6 – je znamka Volkswagen Gospodarska vozila po vsem svetu prodala skoraj 12 milijonov primerkov. Sedaj bo modelska serija dobila veliko nadgradnjo: T6.1. To bo najnovejša izvedba legendarnega modela. Digitaliziran in povezan. Njegove novosti so številni asistenčni sistemi, uvedba digitalnih instrumentov in najnovejša generacija Volkswagnovih infotainment sistemov z integrirano SIM-kartico in torej s stalnim dostopom do spleta. Med novosti spadajo tudi dizajn sprednjega dela, armaturna plošča in bogatejša serijska oprema. Za pogon se bodo uporabljali najnovejši motorji TDI (90 do 199 KM). Novost pri Bulliju je tudi izključno električni pogon (z več kot 400 km dosega, odvisno od baterije). Novi T6.1 bo v prvih državah prišel na trg jeseni 2019.

Nova asistenca za bočni veter v serijski opremi za T6.1
Hidravlično servokrmiljenje modela T6 je v T6.1 nadomestilo elektromehansko in s tem aktivno krmiljeno krmiljenje. To spremeni vse, saj odpira vrata do novih asistenčnih sistemov,” je povedal Alexander Hitzinger, član uprave in direktor za področje tehničnega razvoja. Hitzinger je dodal: “Z modelom T6.1 smo želeli postaviti nova merila za varnost in udobje vozila. Ključnega pomena za nas je bila vozna stabilnost. In na tem področju smo zelo napredovali.” K novim asistenčnim sistemom sodi v vseh izvedbah T6.1 serijska asistenca za bočni veter, ki vozilo samodejno stabilizira, ko se bočni veter spremeni v vihar. To pomeni bistveno višjo raven varnosti.

Novi asistenčni sistemi samodejno vrtijo volan in zavirajo
Zaradi elektromehanskega servokrmiljenja je novost tudi asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist. Prek kamere zazna označene omejevalne črte voznega pasu in samodejno ohranja T6.1 na svojem voznem pasu. Parkiranje in odparkiranje vozila odslej olajšuje Park Assist. Ko je aktiviran, lahko T6.1 samodejno zapelje na parkirno mesto in z njega, voznik mora upravljati le še plin in zavoro. Da je pri ročnem manevriranju vse pod nadzorom, so za T6.1 prilagodili bočno zaščito, ki jo poznamo iz Crafterja. S pomočjo po obodu vozila razporejenih ultrazvočnih senzorjev zmanjšuje tveganje poškodb. Pred nesrečami pri odparkiranju varuje asistenca za odparkiranje; sistem opozarja pred vozili, ki se vozilu približujejo od zadaj pod kotom 90 stopinj. Če se voznik ne odzove, sistem samodejno zavre.

Digitalizirana notranjost z novo armaturno ploščo
Na novo zasnovana je bila tudi armaturna plošča modela T6.1. Albert Kirzinger, glavni oblikovalec pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila: “Zahteve za voznikovo delovno mesto smo sistematično prilagodili digitalnemu svetu.” Tako je Kirzingerjeva ekipa v T6.1 ustvarila pogoje za integracijo popolnoma digitalnega kombiniranega instrumenta (t. i. Digital Cockpit) in tretje generacije modularnega infotainment sistema (MIB3). Fuzija digitalnega kombiniranega instrumenta in MIB3 v vidnem polju ustvarja novo razporeditev prikaznih in upravljalnih elementov.

Digitalni kombinirani instrument meri 10,25 palca
10,25-palčni digitalni kombinirani instrument modela T6.1 postavlja nova merila. Za Multivan Highline je na voljo serijsko. Grafike zaslona z izrazito kontrastno sliko so zasnovane jasno in kakovostno. Voznik lahko izbira med različnimi konfiguracijami zaslona. To stori s pritiskom tipke “View” na večfunkcijskem volanu.

  • Konfiguracija 1: merilnik števila vrtljajev motorja in merilnik hitrosti sta prikazana interaktivno v okroglih instrumentih. Na sredini zaslona je prikazana raven, ki jo je mogoče individualno izbrati – npr. telefonski imenik pametnega telefona. V povezavi z najzmogljivejšim infotainment sistemom je mogoče na sredini med obema številčnicama odpreti navigacijski zemljevid.
  • Konfiguracija 2: tukaj je na voljo digitalni prikaz brez številčnic in z različnimi informacijskimi polji. Tudi tukaj je na sredini prikazan element, ki ga izbere uporabnik – npr. mediateka.

Poleg tega so na novo oblikovani tudi klasični analogni instrumenti s sredinsko nameščenim večfunkcijskim prikazovalnikom.

MIB3 z do 9,2-palčnim zaslonom
Še ena posebnost v T6.1 sta nova navigacijska sistema generacije MIB3: Discover Media (8,0 palca) in Discover Pro (9,2 palca). Na novo je zasnovana grafična struktura teh zaslonov na dotik. Prek domačega zaslona, ki ga je mogoče personalizirati, je mogoče funkcije individualno konfigurirati, podobno kot aplikacije na pametnem telefonu. Poleg tega je zaslon sistema Discover Pro v celoti prekrit s steklom.
Ponudbo infotainment sistemov zaokrožata sistema generacije MIB2: Composition Audio (z vrstičnim zaslonom, serijski od osnovne izvedbe) in Composition Colour (6,5-palčni zaslon na dotik, serijski od izvedb Caravelle Highline, Multivan Comfortline in California Coast).

Infotainment sistemi z integrirano SIM-kartico
Najpomembnejša nova oprema vseh infotainment sistemov je integrirana SIM-kartica (eSIM). Od sistema Composition Colour dalje sodi k serijski opremi, za sistem Composition Audio pa je na voljo opcijsko. Z eSIM-kartico se odpre nov nabor spletnih funkcij in storitev. Na primer funkcija eCall: po nezgodi sistem centru za klice v sili samodejno posreduje lokacijo vozila in vzpostavi govorno povezavo. Če iz avtomobila ni odgovora, so obveščeni reševalci. Poleg tega eSIM-kartica predstavlja vmesnik do Volkswagen We – novega sveta spletnih storitev.
8,0- in 9,2-palčna sistema generacije MIB3 nudita tudi funkcionalnosti, kot so spletni radio in storitve za pretakanje glasbe.

Glasovno upravljanje z naravnim govorom poenostavlja upravljanje
Zaradi eSIM-kartice je upravljanje še bolj intuitivno in enostavno. Nova 8,0- in 9,2-palčna infotainment sistema v T6.1 se odzivata na naravne govorne ukaze. Pri tem se glasovni ukazi prek spleta primerjajo s podatkovno bazo in samodejno prevedejo v digitalne ukaze. Kot pri drugih pametnih napravah, tudi tukaj zadošča kratek poziv, da T6.1 prisluhne: v tem primeru je to „Hey Volkswagen“. Nato pa npr. nadaljujete tako: “Želim na Vinarium stolp v Lendavi.” In že navigacijski sistem za novi cilj predlaga točen naslov.

Apple CarPlay™ sedaj deluje tudi brezžično
Z MIB3 je izpopolnjen še en pomemben vmesnik: App-Connect. Prek te funkcije lahko aplikacije s pametnega telefona, kot so Google Maps, mediateka ali Spotify, uporabljate neposredno prek zaslona infotainment sistema. Do sedaj je bila za to potrebna kabelska povezava med pametnim telefonom in vozilom. Za uporabnike iPhona je ta kabel v povezavi z 8,0- in 9,2-palčnima sistemoma preteklost: prek Bluetooth povezave in brezžične funkcije Apple CarPlay™ se iPhone (ki smo ga pred tem že spoznali z vozilom) samodejno poveže z infotainment sistemom. Prav tako je mogoče brezžično polniti kompatibilne pametne telefone vseh znamk – prek indukcijske polnilne postaje v novi armaturni plošči.

Bogatejša serijska oprema
Znamka Volkswagen Gospodarska vozila je občutno razširila tudi serijsko opremo Multivana 6.1. Multivan 6.1 Trendline ima v primerjavi s predhodnikom npr. izpopolnjeno novo armaturno ploščo, avdiosistem Composition Colour s 6,5-palčnim zaslonom na dotik, električno upravljanje otroške blokade za vrata, nove žaromete H7 in nov večfunkcijski usnjeni volan.
Multivanu 6.1 Comfortline so med drugim dodali večfunkcijski prikazovalnik Premium, dekorativne elemente na armaturni plošči in oblogah stranic, paket Luči & vidljivost in dodatne USB-vhode v potniškem prostoru.
Serijsko opremo Multivana 6.1 Highline med drugim dopolnjujejo novi LED-žarometi, nove LED-zadnje luči, Park Assist (vklj. s parkirnim sistemom ParkPilot za sprednji in zadnji del ter zavorno asistenco za manevriranje), 8,0-palčni navigacijski sistem Discover Media in digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit.
Nova serijska oprema izvedb Caravelle in California bo objavljena naknadno.

Motorji s standardom Euro-6d-TEMP in razponom moči od 90 do 199 KM
Tudi program motorjev je bil zasnovan na novo. T6.1 s pogonom na sprednji kolesi bo ob prihodu na trg na voljo z visokoučinkovitimi 2,0-litrskimi turbodizelskimi motorji (2.0 TDI). Zanje velja, da izpolnjujejo zahteve emisijskega standarda Euro-6d-TEMP-EVAP.
Novi osnovni motor razvije moč 66 kW/90 KM, kar pomeni, da je postal močnejši (prej 62 kW/84 KM).
Sledi motor 2.0 TDI, ki sedaj razvije 81 kW/110 KM; zamenjal je dosedanja motorja z močjo 75 kW/102 KM in 84 kW/114 KM.
Od predhodnika sta prevzeta motor 2.0 TDI z močjo 110 kW/150 KM in 2.0 TDI biturbo z močjo 146 kW/199 KM.
Motor TDI z močjo 150 KM je mogoče opcijsko naročiti z menjalnikom z dvojno sklopko (DSG) in štirikolesnim pogonom 4MOTION (z ročnim menjalnikom ali DSG).
Najzmogljivejša različica z močjo 199 KM je serijsko opremljena z menjalnikom DSG (opcijsko tudi s pogonom 4MOTION).

 

Vir: Porsche Slovenija

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content