10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaPlačilo predornine v Avstriji

Plačilo predornine v Avstriji

Plačevanje cestnin, predornin in mostnin je za gibalno ovirane samostojne voznike lahko precejšnja ovira, še posebej v primeru zmanjšane funkcijske sposobnosti zgornjih okončin voznika invalida. V Avstriji se lahko takšnim težavam ognete na zelo enostaven način – s sistemom Videomaut.

Cestnine v sosednji Avstriji ne predstavljajo težav za voznike invalide, saj tudi naši severni sosedje uporabljajo vinjetni sistem. Avstrijske vinjete so na voljo na večini bencinskih črpalk po celotni Sloveniji in na določenih izpostavah AMZS.

Imajo pa avstrijske avtoceste dodatna plačila za uporabo njihovih predorov. Pred predorom ali med dvema predoroma (primer avtoceste Tauernautobahn A10) nas pričakajo cestninske postaje, ki so praviloma samodejne, kar pomeni, da mora voznik pošteno iztegniti roko ter plačati predornino na plačilnem avtomatu, kar pa je za invalida s prizadetostjo zgornjih okončin lahko tudi nemogoče. A vendar za to obstaja nadvse elegantna rešitev, s katero se rešimo nepotrebnih zapletov pri plačilu in se obenem izognemo tudi morebitne gneče na plačilnih postajah.
Avstrijci uporabljajo t.i. Videomaut sistem, ki deluje na principu predplačniškega sistema. Na spletni strani upravljalca avtocest ASFiNAG lahko vnaprej plačate predornino za predore skozi katere se nameravate peljati. Pri tem navedete registrsko označbo vozila in sistem na plačilni postaji s pomočjo kamer samodejno zazna, da je vaša predornina že poravnana. Pot nadaljujete brez ustavljanja.

Vozni pas, za uporabnike Videomaut sistema, je na skrajno levi strani avtoceste oz. na skrajno levi plačilni postaji, kar je ravno obratno, kot smo vajeni pri bivšem slovenskem ABC sistemu ali obstoječem hrvaškem ENC sistemu. Hitrost na tem pasu je priporočena na 15 km/h, največja višina vozila ne sme presegati 3,5 m, širina pa je omejena na 2 m. Videomaut sistem ne velja za vozila s prikolico.

Videomaut lahko uporabite tudi za predor Karavanke, vendar samo za vstop vanj iz Avstrije. Ob vstopu iz Slovenije je pri nas še vedno potrebno plačati predornino na cestninski oz. plačilni postaji. Vendar se (zaenkrat) na naši strani še vedno plačuje osebi in ne avtomatu, kar vseeno precej olajša plačevanje gibalno ovirani osebi.

Spletno mesto za vplačilo predornine: Videomaut ASFiNAG

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content