11 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaParkiranje v bližini UKC LJ: Parkirna hiša Meksiko

Parkiranje v bližini UKC LJ: Parkirna hiša Meksiko

Parkiranje v okolici UKC Ljubljana in ostalih bolnišnic v bližini je težava za vse, a vendar je ta težava še neznatno večja za samostojne voznike invalide.

Univerzitetni klinični center Ljubljana ima na svoji spletni strani objavljene naslove njihovih parkirišč za invalide. Glede na število invalidov, ki dnevno obiščejo UKC ali katero izmed drugih bolnišničnih ustanov, je teh parkirišč malo, a še večja težava je njihova prezasedenost in velikost. Največ parkirišč (10) je na Korytkovi ulici, a kaj, ko je tam skoraj v vsakem trenutno parkiranih po 12 ali več vozil, kar popolnoma onemogoča vstop in izstop iz vozila samostojnemu vozniku invalidu.

V neposredni bližini je Parkirna hiša Meksiko, ki nudi višino 2,1 m, kar zadošča tudi za velikoprostorske limuzine (Multivan, V-Razred), ponuja pa tudi parkirna mesta za invalide ter dvigalo.

Ob vstopu v parkirno hišo imamo tablo s številom prostih parkirnih mest (vseh je 522), a to še ni zagotovilo, da bo prosto ravno parkirno mesto za invalida. Brez fizične pomoči asistenta, se samostojni voznik invalid ne more zapeljati v parkirno hišo, saj je ob vstopu potrebno pritisniti in povleči parkirno karto, da se nam odpre zapornica. Seveda nekateri invalidi to zmorejo, a večina nas ne. Uvozna cesta je ozka in zavita, zato previdnost ni odveč, predvsem z daljšimi kombi vozili, ki jih invalidi običajno vozimo. Nekaj parkirnih mest je tudi bočnih, kar je predvsem dobrodošlo za vse, ki uporabljamo stransko dvigalo ali kaseto za izstop/vstop v vozilo. Pozitivno je tudi to, da smo v drugem nadstropju našli parkirna mesta za invalide povsem na koncu (ali na začetku), tako da tisti s stranskim izhodom lahko parkiramo zadnji in se iz vozila zapeljemo na “cesto”. Po parkiranju se z dvigalom zapeljemo v pritličje in po parih metrih smo že pri vhodu na Urgenco.

Ko odhajamo, je priporočljivo, da se najprej zapeljemo v vozilo in pripravimo na vožnjo, nato pa asistenta pošljemo nazaj v pritličje na blagajno oz. avtomat za plačilo parkirnine. Od plačila imamo namreč 15 min časa, da zapustimo parkirno hišo, kar je lahko hitro premalo. Ko se nato z asistentom odpeljemo s parkirišča, sledimo stropnim oznakam “Izvoz” in zopet pridemo do zapornice, kamor mora asistent vstaviti parkirno kartico, ki nam dvigne zapornico. Seveda na drugi strani zapornice ustavimo in počakamo, da se v avto prisede asistent, nato sledi še strma izvozna cesta in že smo na semaforiziranem križišču za vključitev v promet.

Parkirnino je potrebno plačati, četudi smo parkirani na mestu za invalida, a ob misli, da se iz in v avto spravljamo na suhem, pod streho in imamo relativno malo zunanjega “sprehoda”, je mogoče še vseeno to ena izmed boljših rešitev parkiranja za samostojnega voznika invalida.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content