13.8 C
Hrastnik
sobota, 23. 09. 2023
spot_img
AKTIVNONasvetiPametna vtičnica TP-Link

Pametna vtičnica TP-Link

Pametne naprave niso zgolj za mladino in za zabavo, saj zmorejo biti tudi zelo učinkovite pri lajšanju samostojnega bivanja invalidov in starejših. Za začetek je pametno imeti pametno vtičnico.

Malo je danes takšnih, ki ne bi imeli pametnega telefona, čeprav jih veliko niti ne ve, kaj vse lahko njihova mala naprava zares počne. Ena izmed rešitev s katero največ pridobi oseba z zmanjšano fizično aktivnostjo je pametni dom. Ponudnikov celostnih rešitev za pametni dom je veliko, zato je potrebno pred nakupom centralne enote (ki je tudi eden izmed najdražjih komponent) dobro premisliti, kaj vse še načrtujemo v prihodnosti, da ne bi kasneje naleteli, da naš ponudnik ne omogoča naprimer upravljanja zalivalnega sistema, katerega bi mi želeli imeti.

A vendar lahko začnemo že pri nižjih stroških in si za začetek omislimo pametno vtičnico, ki za svoje delovanje ne potrebuje drage centralne enote in konfiguriranja, a jo vseeno lahko krmilimo od koderkoli, kjer je naš pametni mobilni telefon povezan na internet. Preizkusili smo pametno vtičnico HS100 proizvajalca TP-Link.

Pametna vtičnica HS100 za svoje delovanje potrebuje zgolj Wi-Fi, ki deluje na območju 2,4 GHz. Takoj, ko vtičnico vključimo na 220V, le-ta začne iskati Wi-Fi omrežje z dostop do spleta. Med tem časom si moramo na svoj pametni telefon prenesti brezplačno aplikacijo Kasa za operacijski sistem iOS ali Android. Kasa nam omogoča, da vtičnico seznanimo z našim Wi-Fi omrežjem, se registriramo v TP-Link oblak ter nato upravljamo vtičnico. Vtičnica se v omrežje poveže praktično sama, na pametni napravi samo sledimo postopku in vnesemo potrebna imena in gesla. 

S prej omenjeno aplikacijo Kasa lahko vklapljamo ali izklapljamo pametno vtičnico, nastavimo lahko časovni zamik izklopa, nastavljamo urnike samodejnih vklopov in izklopov, spremljamo koliko časa je vtičnica oz. naprava na njej vklopljena, itd.

Vtičnica je sposobna varno vklapljati in izklapljati naprave z močjo do 1.900 W. Tako jo lahko varno uporabimo za nočno luč, božično-novoletne svetlobne okraske, električne grelnike vode, vlažilnike zraka in celo električno ogrevanje. V našem primeru smo jo uporabili za ogrevalni IR panel z močjo 800 W in lahko potrdimo odlično in zanesljivo delovanje v neposredni bližini vtičnice, zunaj pred hišo, kot tudi na več kot 100 km oddaljeni lokaciji. Vtičnico lahko upravljamo iz domačega Wi-Fi omrežja, tujega Wi-Fi omrežja, 3G ali LTE omrežja, ipd.

Vtičnica deluje tudi v povezavi z govornimi ukazi na povezani napravi (Amazon Echo, Amazon Alexa, Google Home).

Za naprednejši pregled lahko izberemo pametno vtičnico HS110, ki poleg zgoraj naštetega ponuja še pregled porabe električne energije.

{youtube}5BqnBXRxPC8{/youtube}

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content