20.7 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
AKTIVNOZakonodajaOprostitev plačevanja RTV prispevka

Oprostitev plačevanja RTV prispevka

RTV prispevek je “davek”, ki ga plačuje vsako gospodinjstvo, ki ima električno omrežje. Ker pa vsako pravilo potrjujejo izjeme, ima tudi RTV prispevek določeno vrsto ljudi, kateri so upravičeni do zmanjšane vsote prispevka ali povsem oproščeni plačila.

RTV_SLOZakon o Radioteleviziji Slovenija določa, da lahko uveljavljajo oprostitev plačila RTV-prispevka naslednje kategorije fizičnih oseb:
•    socialno ogroženi;
•    invalidi, ki imajo ugotovljeno 100% telesno okvaro;
•    invalidi z nižjim odstotkom ugotovljene telesne okvare, toda le v primeru, če prejemajo dodatek za postrežbo in tujo pomoč;
•    osebe, ki so trajno izgubile sluh.

Za socialno ogrožene štejejo prejemniki denarne socialne pomoči na podlagi odločbe Centra za socialno delo in prejemniki varstvenega dodatka na podlagi odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Oproščeni so za enako obdobje, za katero so upravičeni do prejemanja socialne pomoči oz. varstvenega dodatka.

Iz razloga invalidnosti lahko zavezanci uveljavljajo oprostitev le na podlagi odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ali drugega organa, ki ugotavlja stopnjo invalidnosti. Za gluhe osebe, pri katerih odločba ali sklep ne potrjujeta trajne izgube sluha, potrebujemo za obravnavo vloge tudi izvedensko mnenje, na podlagi katerega sta bila odločba ali sklep izdana. Oprostitev iz razloga invalidnosti je trajna.
Omeniti je potrebno še, da oprostitev plačila ni prenosljiva, zato je potrebno v gospodinjstvu najprej urediti spremembo lastnika na osebo, ki izpolnjuje katerega izmed zgoraj navedenih kriterijev.

Vsi, ki izpolnjujete zgoraj navedene kriterije, pa lahko izpolnite obrazec za oprostitev plačevanja RTV prispevka.

Vir: RTV Slovenija

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content