13.8 C
Hrastnik
torek, 16. 04. 2024
spot_img
AKTIVNONasvetiObisk prireditev v Stožicah

Obisk prireditev v Stožicah

Če/ko se udeležimo katerega izmed družabnih dogodkov, storimo tudi sami velik korak k boljši vključenosti v družbo. Arena Stožice takšne obiske omogoča tudi težje gibalno oviranim.

Tarnati, da se “nič ne dogaja” nikakor ni na mestu in ne prinaša pozitivnega razvoja družbe. Če se zazremo zgolj v okoliške dogodke, kjerkoli že smo, lahko v bolj ali manj oddaljenem mestu nedvomno najdemo dogodek ali koncert, ki privablja množice. A če je naša mobilnost odvisna od invalidskega vozička, se lahko pojavi več dogodkov, ki imajo za nas otežen dostop ali pa je le-ta sploh nemogoč.

Ena izmed boljših, če ne kar najboljša, je lokacija Arena Stožice v Ljubljani.

PARKIRANJE

V Parkirni hiši Center Stožice je parkiranje brezplačno dve uri pred in uro po prireditvi. Zapornice ob vhodnih terminalih so dvignjene, tako da ni težav tudi za invalida samostojnega voznika. Zaradi bližine dvigala, s katerim se dvignemo na ploščad z vhodi, je najprimernejše parkiranje na VIP parkiriščih (višina 2,3m). Pred VIP vhodom v dvorano sta dve parkirni mesti rezervirani za invalida oz. osebo na invalidskem vozičku, vendar ni bojazni, če sta ti dve mesti zasedeni, saj so parkirišča postavljena tako, da zlahka najdemo sebi primerno, ne glede na to ali imamo zadnji ali stranski vhod v vozilo. Tudi s kasetnim dvigalom se da brez težav poiskati primerno mesto. Je pa pomembno, da smo na parkirnem mestu slabo uro pred odprtjem dvorane (sploh v primeru, ko je dvorana razprodana).

VSTOP V DVORANO

Ob VIP vhodu, kjer smo parkirali, je speljana kratka in ne prestrma klančina, ki nas pripelje do dvigala. Vrata so težka, zato je dobro imeti spremljevalca, ki jih pomaga odpreti in jih pridrži. Z dvigalom se nato dvignemo na nivo zunanje ploščadi. Običajno odprejo poseben vhod namenjen samo osebam na invalidskih vozičkih, a lahko, zaradi različnih organizatorjev, pride tudi do drugačne ureditve. Tudi brezplačna vstopnica za osebo na invalidskem vozičku ni samoumevna, a je malo dogodkov oz. koncertov, ki do sedaj te ugodnosti niso ponujali.

V DVORANI

V dvorano Arena Stožice pridemo na vrh tribun Zelenega ringa. Pomembno je, da spremljevalec kupi karto za Zeleni ring, saj drugače ne bo možnosti, da ostane poleg nas. Na vrhu tribun so mesta, ki so označena z znakom invalida. S teh mest imamo tudi dober pogled proti odru oz. na parket. V kolikor ni sedežnega reda, bo spremljevalec izbral sedišče pred nami ali, v dveh primerih, poleg nas, če pa obstaja sedežni red, je treba pri nakupu karte izbrati tak sedež, ki je kar se da blizu nas.

SANITARIJE

Na voljo imamo dva WC-ja za invalida, ki se odklepata z evro ključem. Oba sta prostorna, opremljena z oprijemali in nagnjenim ogledalom; odkar sta zaklenjenja z evro ključem, sta tudi precej bolj čista in prosta, kot sta bila pred uvedbo evro ključavnic. Za popolno oceno manjka edino stropno dvigalo, ki bi težje gibalno ovirani osebi omogočilo transfer z invalidskega vozička na straniščno školjko.

IZHOD

Po končani prireditvi se odpravimo do notranjega dvigala, ki nas pripelje neposredno v parkirno hišo, točno na mesto, kjer smo prej pustili vozilo. Ker gre za dvigalo s katerim “potujejo” tudi gostje iz VIP lož, zna običajno trajati malce dlje, da najdemo prostor v njem, a ker se ne mudi in bomo tako in tako še nekaj časa nato z vozilom stali v koloni, ki se počasi premika proti obvoznici, se nam ne mudi in smo potrpežljivi. Zavedati se je potrebno, da se v skorajda istem času iz dvorane lahko odpravi tudi preko 15.000 ljudi in da parkirno hišo istočasno zapušča preko 600 vozil, zato so strpnost, uvidevnost in razumnost pomembne lastnosti vseh udeležencev.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content