10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
ArhivMednarodni dan invalidov 2019

Mednarodni dan invalidov 2019

Letošnji mednarodni dan invalidov spodbuja invalide k aktivnemu sodelovanju in prevzemanju vodstvenih vlog v zvezi z razvojno agendo 2030.

3. decembra obeležujemo mednarodni dan invalidov, katerega so z resolucijo razglasili Združeni narodi leta 1992 z namenom družbenega spodbujanja razumevanja invalidnosti, zavzemanja za dostojanstvo, blaginjo in pravice invalidov ter zavedanja o koristnosti vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Poglavitni poudarek letošnjega mednarodnega dneva invalidov je na spodbujanju k aktivnejšem udejstvovanju invalidov in njihovih krovnih organizacij pri vključujočem, pravičnem in trajnostnem razvoju, kot je predvideno v Agendi 2030 za trajnostni razvoj, ki se meddrugim zavezuje, da ne bo “nikogar pustila za seboj”. Aktivno sodelovanje pri pomembnih vprašanjih in udejstvovanje pri bodočnosti invalidov in naših zakonov je nujno za razvoj družbe v pravo smer. Kdo lahko bolje in učinkoviteje razume potrebo, željo in nenazadnje nujnost mobilnosti kot mi, gibalno ovirani, ki smo se leta borili in iskali rešitev za samostojno vožnjo vozila ter enostavnejšo in enkovrednejšo možnost potovanja iz enega kraja v drug kraj. Tisto, kar je za marsikoga samoumevno, tisto, kar večina ljudi stori vsako jutro, ko se odpravi v službo, po nakupih ali opravkih, to je za gibalno ovirano osebo brez prilagojenega vozila nemogoče ali pa vsaj precej oteženo. Tudi samostojna vožnja vozila za invalida nikakor ni luksuz, saj le-ta omogoča bolj celovito vključevanje v družbo, ki je pomembna za kakovostno življenje in razvoj osebnosti.

Ob aktualnih dogodkih v Sloveniji, ne smemo križem rok gledati in pričakovati, da bodo samo tisti, ki osebne asistence ne potrebujejo, odločali o usodi zakona o osebni asistenci. Tistega zakona, katerega smo čakali premnogo let. S konstruktivnimi predlogi posameznikov, z realnimi predlogi krovnih invalidskih organizacij, ki morajo slišati tudi tiste invalide, ki želijo živeti samostojno daleč izven prestolnice ter predvsem z moralno zavestjo, lahko in moramo pomagati politiki in predvsem družbi k izpopolnjevanju zakonov, pravilnikov in spoštovanju le-teh. Neodvisno in samostojno življenje naj bo predvsem to, kar si invalidi zaslužimo in naj bo omogočeno vsakemu posamezniku. 


Ob mednarodnem dnevu invalidov ekipa mojaPot.net tudi tokrat želi slehernemu invalidu čim kvalitetnejšo vključenost in enakost v družbi. Vsem, ki nimajo težav z invalidnostjo pa želimo zavedanje, da invalidnost ni težava ali ovira, temveč razlika, ki bogati vsako družbo.

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content