15 C
Hrastnik
ponedeljek, 25. 09. 2023
spot_img
MOBILNOAvto-mobilLinearno dvigalo

Linearno dvigalo

Elektrohidravlična dvigala, ki se nameščajo pretežno ob zadnja prtljažna krilna vrata in se zgolj spuščajo in dvigujejo, imenujemo linearna dvigala.

Po Pravilniku o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila je upravičencem omogočeno subvencioniranje hidravličnega ali električnega dvigala za kombinirano vozilo na vsakih šest let. Do takega dvigala so upravičeni tisti, ki imajo močno zmanjšano funkcijsko sposobnost zgornjih in spodnjih udov ter trupa, ki onemogoča presedanje z vozička na sedež avtomobila, ta funkcijska sposobnost pa je tako zmanjšana, da tudi uporaba elektronske klančine ni več mogoča.

Linearna dvigala so znana in v uporabi že vrsto let in to brez večjih sprememb v samem delovanju. Dodelana so zgolj z estetskega vidika in prilagojena današnjim težjim invalidskim vozičkom na elektromotorni pogon. Princip delovanja je preprost. Po odprtju zadnjih krilnih vrat (lahko tudi dvižnih) se dvignjena plošča dvigala spusti za 90 stopinj in nato do tal. Uporabnik se z vozičkom zapelje na ploščo, ki ga dvigne na višino notranjega poda vozila, da se lahko zapelje v notranjost. Nato se ob pritisku na gumb plošča postavi vertikalno in krilna vrata prtljažnega prostora se lahko zaprejo. Na posebno uporabnikovo željo se tako dvigalo lahko namesti tudi pri desnih drsnih vratih, vendar morajo biti ta vrata zadostno široka. Pri namestitvi linearnega dvigala pri drsnih vratih se je treba tudi zavedati, da bo notranja prostornost vozila močno okrnjena.

Dobra lastnost takšnih dvigal je, da ima voznik invalid ob namestitvi pri zadnjih vratih najmanj težav s parkiranjem, saj ob vozilu ne potrebuje dodatnega prostora za vstop oz. izstop iz vozila. Izgubi pa se prostor za prtljago ter vsi tovarniško vgrajeni sedeži v potniškem delu kombi vozila.

Linearna elektrohidravlična dvigala so cenovno najugodnejša in so v cenovnem okviru Pravilnika o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila.

PLUS

  • ob vozilu ne potrebujemo dodatnega prostora za vstop/izstop
  • najugodnejša cena
  • enostavna montaža

MINUS

  • izguba prostora za prtljago
  • odstranjeni vsi tovarniško vgrajeni sedeži v potniškem prostoru
  • onemogočen vstop/izstop ob bočnem ali vzvratnem parkiranju

Poleg linearnih dvigal sta najbolj pogosti še kasetno dvigalo in vrtljivo dvigalo.


Celoten članek o dvigalih si lahko preberete tudi na dostopno.si.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content