20.7 C
Hrastnik
sobota, 15. 06. 2024
spot_img
MOBILNOAvto-mobilKaj je Joysteer?

Kaj je Joysteer?

Joysteer je skupno ime za zahtevne elektronske prilagoditve upravljanja vozila preko joysticka in njemu pripadajočih komponent. Z joysticki upravljamo volanski sistem, zavoro in gas. Varno in enostavno.

Joysteer sisteme vgrajuje v vozila nemško podjetje Mobilcenter Zawatzky, ki skrbi tudi za nadaljnje redne servisne preglede in varno delovanje celotnega sistema. Osnova za delovanje je seveda računalnik, ki krmili dodatne prenose pri vrtenju volanskega droga in stopalke za zavoro. Plin oz. gas je krmiljen direktno elektronsko. Glede na lastne zmožnosti in sposobnosti, ki nam jih na njihovem testnem vozilu preverijo izurjeni inštruktorji pri podjetju Zawatzky, imamo na voljo dvo- in štiri-smerne joysticke. Dvosmerni upravlja funkcijo volana (levo-desno) ali stopalk (zavora-gas), medtem ko štirismerni upravlja vse štiri funkcije na eni vhodni enoti oz. enem joysticku.

Gibljivost in moč zgornjih okončin je pomembna pri izbiri vrste joysticka oz. vhodne enote. Obstaja namreč več vrst le-teh, tako da ni težko najti primernega, je pa za to pomembno nekaj več razmišljanja, časa (testiranj v Nemčiji) in seveda denarja, saj vsaka ura testiranja stane.

Joysteer

Multifunkcijski sistem Joysteer ponuja torej povsem individualne in uporabniku prijazne rešitve. Sistem omogoča varno in enostavno vožnjo vsem gibalno oviranim osebam, tudi osebam z zmanjšano močjo mišic. Sistem omogoča popolno mobilnost v vsakdanjem življenju vsakemu aktivnemu vozniku invalidu. S pomočjo softwarskih nastavitev je namreč moč za premikanje josticka in intenzivnost zaviranja/pospeševanja povsem individualno nastavljiva. Vožnja je tako varna in lahkotna, saj se gibalno oviran voznik v prometu po sposobnostih ne loči od “običajnih” voznikov. Joystick ima tudi t.i. “force-feedback” sistem, da vozniku posreduje povratne informacije izpod pogonskih koles povsem enako, kot volanski obroč.
Celoten sistem je mogoče tudi enostavno izklopiti, če se slučajno za volan usede oseba, ki ni gibalno ovirana. 

K Joysteer sistemu spadajo tudi sekundarne funkcije (smerokazi, luči, brisalci, ipd.), ki jih krmilimo preko daljinskih upravljalnikov ali plošče z zaslonom na dotik. Poleg tega je potrebno prišteti še dodatno konzolo za upravljanje prestavne ročice samodejnega menjalnika in elektronski kontakt ter vžig vozila na gumb.

Delovanje sistema ves čas lahko spremljamo na dodatnem zaslonu, ki nam javlja tudi morebitne napake. Ker gre za veliko dozo dodatne elektronike, ni odveč omeniti, da je potrebno s takšnim vozilom biti dokaj redno v teku, saj nekajdnevno mirovanje vozila lahko povzroči težave – zaradi izpraznjenega dodatnega akumulatorja seveda. Ima pa tudi ta dodatni akumulator še svojo dodatno baterijo, ki poskrbi, da si računalnik zapomni nastavitve ob morebitnem izpraznjenju akumulatorja, ki napaja celoten Joysteer sistem. Veliko elektronike torej; zato je tudi obvezen vsakoletni redni servisni pregled pri matičnem predelovalcu, kjer najmanj vsaki dve leti menjajo akumulatorja.

Joysteer je mogoče vgraditi v skoraj vsak današnji avtomobil.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content