22.6 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
MOBILNOAvtomobilizemID. BUZZ AD testira avtonomno vožnjo

ID. BUZZ AD testira avtonomno vožnjo

Letos poleti bodo v okolici Münchna testirali prve samovozeče prototipe, izdelane na osnovi prihodnjega modela ID. BUZZ.

Gre za mejnik v mednarodnem sodelovanju koncerna, v okviru katerega znamka Volkswagen Gospodarska vozila (VW GV) uresničuje razvoj avto­nomne vožnje 4. stopnje za samovozeče dostavnike in kombije za prevoz oseb. Lahka gospodarska vozila so prvo, logično mesto za avtonomni prevoz oseb in blaga.

Naš cilj je, da s samovozečo različico modela ID. BUZZ z letom 2025 omogočimo komercialno rabo ponudnikom storitev za prevoz oseb in dostavo blaga,” je na digitalni tiskovni konferenci povedal Christian Senger, vodja področja avtonomne vožnje pri VW GV.

V obeh družbah, Volkswagen Gospodarska vozila in Argo AI, so mnenja, da je kombi­nirana uporaba senzorjev in sistemov kamer v vozilu nujno potrebna. Argo AI je pred kratkih predstavil LiDAR skener (Light detection and ranging), ki za razliko od radarskega sistema uporablja svetlobno valovanje in lahko zazna objekte iz razdalje do 400 metrov. Njegov patentirani Geigerjev režim je sposo­ben zaznati tudi najmanjše delce (foton), tako da sistem lahko zazna tudi objekte, ki imajo zelo šibak odboj svetlobe, kar omogoča zelo natančno ponazoritev okolice. “To tehnologijo uporabljamo tudi pri vozilih znamke Volkswagen Gospodarska vozila,” je povedal izvršni direktor Arga Bryan Salesky.

Leta 2025 bo MOIA, hčerinsko podjetje koncerna Volkswagen, postala prvi uporabnik samovozečega modela ID. BUZZ AD. “V podjetju MOIA imamo veliko izkušenj s področja mobilnostnih storitev in upravljanja voznih parkov. V zelo kratkem času smo vzpostavili največjo evropsko storitev sopotništva z izključno električnimi vozili in prepeljali smo že na milijone potnikov. To naše strokovno znanje prinašamo v sodelovanje z družbama Volkswagen Gospodarska vozila in Argo AI. Hamburg bo kot prvo mesto ponudil storitev sopotništva s samovozečim vozilom ID. BUZZ,” je povedal direktor Robert Henrich.

MOIA je ponudnik souporabe vozil, ki v Hamburgu pokriva največjo površino in ima trenutno 1.200 zaposlenih. Avtonomna vožnja je za podjetje pomemben korak na poti vzpostavljanja tega novega poslovnega področja.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content