26.2 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
ZABAVNOVideoFilmi z likom na invalidskem vozičku

Filmi z likom na invalidskem vozičku

Ko se v filmu pojavi igralec ali igralka, ki upodablja gibalno ovirano osebo oz. lik na invalidskem vozičku, gre lahko za veliko uspešnico ali pa se osrednji pomen in figura povsem ponesrečita.

Filmov, kjer je osrednji ali eden izmed glavnih likov na invalidskem vozičku ni tako malo, spodaj pa je zbranih 5 primerov, ki si jih je vredno ogledati.

Rešeni! (Saved!)

Gre za najstniško komedijo iz leta 2004, kjer dijakinja, ki obiskuje krščansko gimnazijo, zanosi. Vsi njeni nekdanji prijatelji se obrnejo proti njej in jo zaničujejo. A njeno živo nasprotje je njen brat Roland, ki se je kot deček poškodoval in pristal na invalidskem vozičku. Poleg glavne zgodbe dobimo tudi pogled na življenje s poškodbo hrbtenjače.

IMDb ocena: 6,7 / 10

Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč (Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot)

John Callahan po prometni nesreči pristane na vozičku. Življenje se mu spremeni, ohrani pa pretiravanje z alkoholom. A ko se ob podpori privlačne terapevtke Annu in karizmatičnega sponzorja Donnieja vendarle spopade z odvisnostjo, odkrije, da ima dar za risanje kontroverznih, politično nekorektnih in kmalu sila priljubljenih časopisnih karikatur.

IMDb ocena: 6,8 / 10

Prijatelja za vedno (The Upside)

Zgodba o dveh različnih moških, ki prihajata iz popolnoma drugačnih svetov. Dell Scott prihaja iz nevarne četrti Bronx in poskuša v preteklosti pustiti vse svoje napake. Phillip Lacasse je paraliziran milijonar, ki živi v luksuzni hiši v središču Manhattna. Čustveno in z obilico humorja, film prikaže nepričakovano prijateljstvo, ki se rodi med njima.

IMDb ocena: 7 / 10

Božič za vedno (Christmas ever after)

V romantični drami iz leta 2020 je osrednji lik pisateljica Izzi, katero je izvrstno upodobila igralka Ali Stroker, ki je tudi v resničnem življenju na invalidskem vozičku. Zgodba se osredotoča na Izzi, ki v božičnem času sreča in se zaljubi v čednega moškega, ki je videti kot eden od likov v njenih knjigah.

IMDb ocena: 6,1 / 10

Možje X (X-men)

Možje X so otroci atoma, homo superior, naslednji člen evolucije. Vsak se je rodil s specifično genetsko mutacijo, ki se je v puberteti izrazila v nenavadnih močeh. Pod vodstvom profesorja Charlesa Xavierja (Patrick Stewart), ki ima največje telepatske sposobnosti na svetu, so se ti nadarjeni študentje naučili obvladovati in usmerjati svoje sposobnosti za dobrobit človeštva. Trudijo se zavarovati svet, ki se jih boji.

Gre za več delov, prav Profesor X pa je tisti, ki je upodobljen kot gibalno ovirana oseba.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content