13.4 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
ArhivEvropski akt o dostopnosti tik pred sprejemom

Evropski akt o dostopnosti tik pred sprejemom

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes in Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije sta nedavno na posvetu predstavila priložnosti in izzive Evropskega akta o dostopnosti v Sloveniji.

Cilj Evropskega akta o dostopnosti je izboljšati delovanje notranjega trga za dostopnost izdelkov in storitev, ki odpravljajo ovire enakih možnosti za vključevanje invalidov v družbo. Proizvajalcem in trgovcem akt prinaša skupno zakonodaja na področju EU, ki vodi k zmanjšanju stroškov, lažjo prisotnost na vseh trgih znotraj meja Unije ter večji tržni prostor. Obenem pa invalidom prinaša več konkurenčnih izdelkov na trgu, večjo izbirov produktov za lažji vsakdan, konkurenčnejše cene izdelkov in storitev, večjo možnost zaposlitve, ipd. Številni izdelki in storitve morajo tako po novi direktivi postati dostopnejši – to velja recimo za bankomate, računalnike, pametne telefone in druge naprave, e-knjige, prometna infrastruktura, transport, spletišče, itd.

Evropski parlament bo akt sprejel predvidoma v sredini meseca marca, nato pa ima vsaka država članica tri leta časa, da to evropsko direktivo prenese v svojo notranjo zakonodajo. In tukaj, kot poziva dr. Igor Šoltes, ima Slovenija priložnost, da resnično prisluhne potrebam invalidov in dokaže drugim članicam, “da dostojanstvo, pravice in blaginjo vseh delov družbe postavljamo visoko na seznam naših vrednot.”

Kakšna bo implementacija direktive in kako bo akt spremenil naša življenja v praksi, bomo seveda spremljali in občutili tudi mi.

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content