21 C
Hrastnik
sobota, 25. 05. 2024
spot_img
ArhivEU prepovedala slamice

EU prepovedala slamice

Evropski poslanci so podprli direktivo o zmanjšanju vpliva plastike za enkratno uporabo in s tem prepovedali tudi plastične slamice.

Evropski poslanci so s 571 glasovi za, 53 proti in 34 vzdržanimi podprli direktivo, ki od leta 2021 prepoveduje prodajo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo – med drugimi tudi plastične krožnike, plastični pribor in slamice. 

Ravno pri slamicah se pri gibalno oviranih osebah pojavlja največ vprašanj, saj si tako doma kot v gostinskih prostorih pitje lajšamo in obenem tudi omogočamo ravno z uporabo slamic. Plastične slamice bomo verjetno nadomestili s pralnimi iz drugih materialov, vendar gremo pri tem težko mimo higienskih vprašanj, saj je slamico precej težje zadovoljivo oprati kot denimo kozarec. Na voljo so še t.i. bio slamice, izdelane iz koruznega škroba, ki bi še najbolj učinkovito nadomestile trenutne plastične slamice. Ohraniti moramo tudi upanje, da bodo gostinski ponudniki poskrbeli za drugačno zvrst slamic, saj bomo gibalno ovirane osebe v nasprotnem primeru zopet prikrajšane za učinkovito vključevanje v družbo.

Kot še poroča časnik Delo (svet kapitala), direktiva hkrati zahteva, da do leta 2050 vsa plastična embalaža, ki nima namena ohranjanja higiene, nadomesti ali okolju prijazna embalaža oziroma embalaža iz že recikliranih izdelkov. Direktiva je naslovila tudi problematiko »biološko razgradljive« plastike, ki se v resnici le razdrobi v mikroplastiko.

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content