26.2 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
AKTIVNOZakonodajaEnotna evropska kartica za invalide

Enotna evropska kartica za invalide

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je z Evropsko komisijo sklenilo pogodbo o sofinanciranju projekta, ki bo trajal predvidoma 18 mesecev (do 31.7.2017). Plod projekta bo kartica, ki jo bomo na Upravnih enotah lahko prejeli načeloma vsi invalidi.

Kot so ob novici na svoji spletni strani zapisali na MDDSZ, je cilj projekta invalidom omogočiti enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti pri potovanju v druge države EU, še posebej, ko gre za dostopnost prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa ter s tem prispevati k uresničevanju Konvencije o pravicah invalidov, Akcijskega programa za invalide 2014 – 2021 in Evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010-2020.

Ob zaključku projekta ne bo nastala samo enotna EU kartica za invalide, temveč naj bi dobili tudi spletno bazo ugodnosti in mobilno aplikacijo, obenem pa se bo v ozadju pripravila tudi širša baza podatkov upravičencev. Rezultati projekta bodo trajni, saj bodo glede na zastavljene sklope ugodnosti (transport, kultura, šport in proti čas te turizem), vplivali na gospodarski razvoj, socialni element razvoja invalidov in njihovo kakovost življenja. Nenazadnje bo projekt prispeval tudi k večji osveščenosti in informiranosti celotne družbe o invalidih in spoštovanju njihovih pravic in dostojanstva, so še zapisali ob objavi novice na MDDSZ.

Na vprašanje, kdo so/smo upravičenci evropske kartice ugodnosti za invalide, pa na ministrstvu odgovarjajo, da bo kartica namenjena predvidoma vsem invalidom, obstajale pa bodo zakonske opredelitve glede upravičenosti do prejema.

Vir: MDDSZ

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content