14.5 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
ArhivAkcija proti neupravičenem parkiranju v Lizboni

Akcija proti neupravičenem parkiranju v Lizboni

Skupina gibalno oviranih oseb in njihovih spremljevalcev je v Lizboni izvedla radikalno akcijo s katero je želela sporočiti, kako pomembna so parkirišča rezervirana za invalidne osebe in kako pomembno in človeško je, da tja ne parkirajo tisti, katerim takšna parkirna mesta niso namenjena.

V eni izmed ulic v Lizboni so tako za cel vikend parkirišča zasedli invalidski vozički. Na vsako parkirno mesto, ki ni posebej rezervirano za invalide, so parkirali po en invalidski voziček, nanj pa obesili klasične izgovore, ki jih uporabljajo tisti, ki neupravičeno parkirajo na mestih za invalide. Na enem izmed vozičkov je tako visel napis “Parkiram samo za minutko.”, drugi je sporočal “Skočil sem samo na eno kavico.”, ipd.

Akcijo so izvedli pred dobrim letom in pol, ni pa bila to prva akcija. Podobno so izvedli že pred tem v Vila Realu, prav tako na Portugalskem. Tudi v Braziliji so skupine pričele z aktivnim ozaveščanjem ljudi, ki neupravičeno izrabljajo prosta parkirna mesta rezervirana za invalide. Nekatere akcije so še dosti bolj radikalne, kot ta v Lizboni.

Tudi v Sloveniji zakon (ZVCP) v svojem 52. členu prepoveduje ustavljanje in parkiranje na mestih za invalide vsakomur, ki nima invalidske parkirne karte na vidnem mestu, a je kljub temu ogromno prestopnikov, ki se na to požvižgajo. V zadnjem času na to temo obstaja nekaj facebook skupin, ki redno in aktivno opozarjajo in objavljajo takšna nemoralna dejanja prepotentnih voznic in voznikov, kar je že eden izmed korakov k boljšemu ozaveščanju. A do višje stopnje prometne kulture nam na naših tleh manjka še veliko, veliko podobnih akcij.

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content