10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
ArhivS prilagojenim vozilom do večje samostojnosti

S prilagojenim vozilom do večje samostojnosti

Življenja brez avtomobila si dandanes ne predstavljamo več. Če je pred manj kot pol stoletja avto v družini veljal za luksuz, je danes nujno potreben. Pa ne le eden, temveč dva, trije,…

Tako kot za vse ostale, je tudi za gibalno ovirano osebo avtomobil eden izmed zelo pomembnih »pripomočkov« v življenju. Še več, tisti, ki se nemoteno gibljejo, lahko uporabijo vsakršen javni prevoz, taksi, kolo, skuter ipd., medtem ko si gibalno ovirani v večini primerov tega ne moremo privoščiti.

Zahvaljujoč vse večjemu trudu ugoditve želji po čim večji mobilnosti gibalno oviranih, je tudi avtomobilska industrija napredovala do te mere, da nam ponuja tisoč in eno rešitev za slehernega posameznika s posebnimi potrebami pri gibanju. Vozila s samodejnim menjalnikom so dandanes nekaj vsakdanjega, v zadnjem času pa na cesti srečamo vse več vozil, ki so tako ali drugače individualno prilagojena lastnim potrebam.

 

PASIVNI INVALID V VOZILU

Strmo se veča število vozil v katera se je moč zapeljati z ročnim ali električnim vozičkom, s čimer odpravimo težavno in mučno presedanje in nalaganje vozička zadaj, obenem pa se gibalno ovirana oseba počuti svobodneje. Uporabnik se lahko v vozilo zapelje z dvižno rampo (dvigalom) ali Rehacare-2012-83s pomočjo spustne klančine. Dvigalo se uporablja predvsem v manjših in večjih kombi vozilih, medtem ko je spustna klančina primernejša za manjše dostavnike (npr. Caddy, Berlingo, Kangoo, ipd.).
Trg ponuja tudi različne pripomočke pri presedanju na sedež osebnega vozila, ki olajša življenje predvsem tistim, ki imajo manjša osebna vozila, ki zaradi svojih notranjih dimenzij ne omogočajo sedenja na vozičku med vožnjo.

 

AKTIVNI INVALID V VOZILU

Toda v prometu ne najdemo zgolj t.i. pasivnih potnikov invalidov, temveč se tudi v Sloveniji povečuje število aktivnih voznikov invalidov – to so tisti, ki samostojno vozijo predelano vozilo.
Aktivni voznik invalid običajno preko daljinskega upravljalnika odpre zadnja ali stranska drsna vrata in se s pomočjo električne dvižne rampe (dvigala) zapelje v vozilo. V (običajno) kombi vozilu imamo nato lahko 6-smerno električno nastavljiv voznikov sedež ali pa vozimo neposredno z vozička, kar daje največjo piko na i samostojnemu življenju gibalno ovirane osebe. Obstaja širok spekter pripomočkov za ročno upravljanje stopalk, upravljanje brisalcev in smerokazov, pripomočkov za prestavljanje ročice samodejnega menjalnika in konec koncev tudi vožnjo vozila preko sistema na joystick.

{youtube}GGulFlcEnB4{/youtube}

 

Vse predelave ne najdemo več samo v tujini, temveč so na voljo tudi v naši državi, a žal zahtevajo visoke denarne zneske, s čimer je »svoboda« odmerjena samo tistim, ki si jo lahko privoščijo.

Z lastnimi izkušnjami vam lahko pomagamo in svetujemo pri izbiri primernega vozila in predelave za vaše potrebe, da boste svoj denar porabili kar najracionalneje.


Pišite nam na info@mojapot.net in nam zaupajte vaše želje.

Skupaj se bomo potrudili poiskati najprimernejšo rešitev, saj iz lastnih izkušenj vemo, da ni lepšega kot se neodvisno od naporne fizične pomoči odpeljati po nakupih, v službo, na obisk k prijateljem ali na izlet.

{youtube}uMaVdMimIrQ{/youtube}

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content