10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaParkirišča za vozila z dostopom za invalidski voziček

Parkirišča za vozila z dostopom za invalidski voziček

Parkirišča za invalide poznajo po celem svetu. V Evropi bistvenih razlik med njimi ni. Vsa parkirišča za invalide so širša (vsaka država določa svoje minimalne mere) in/ali imajo ob parkirnem prostoru t.i. otok – prostor ob vozilu, ki ga invalid potrebuje za izstop in vstop v vozilo.

Povsem (žal) nepoznana v Evropi so parkirna mesta rezervirana za vozila z dostopom za invalidski voziček (VDIV). Lastniki ali uporabniki vozil, ki omogočajo invalidu, da se vanje zapelje z invalidskim vozičkom, še kako dobro vemo, da za nemoten izstop ali vstop v vozilo potrebujemo še več prostora na sovoznikovi strani. Če gre za sopotnika na invalidskem vozičku, se še lahko nekako znajdemo, medtem ko samostojen voznik invalid zapusti vozilo po parkiranju in je zadosten prostor ob vozilu nujen.

Parkirišča v Združenih državah

V ZDA zato ločijo med parkirnimi mesti za invalide in parkirnimi mesti za vozila z dostopom za invalidski voziček. Slednja so seveda širša in zanje veljajo nekoliko drugačna pravila, kot za običajna parkirna mesta za invalida.

Parkirišče za vozilo z dostopom za invalidski voziček mora izpolnjevati naslednje pogoje:

  • najmanj 3,35 m širine (2,44 m, če je tudi otok enako širok),
  • najmanj 1,52 m širok otok (prostor ob vozilu),
  • največ 2 % naklon v katerokoli smer,
  • najmanj 2,50 m prostora v višino (primerno za večino kombi vozil),
  • ima čvrsto, ravno in nedrsečo podlago,
  • je označeno z dvema znakoma (znak za invalida ter znak za mesto za vozilo z dostopom za invalidski voziček).
Parkirno mesto za vozilo z dostopom za invalidski voziček (levo) in parkirno mesto za invalida (desno). Foto: ADA

Število parkirišč

Če je kapaciteta parkirišča med 1 in 25, potem mora lastnik oz. upravnik parkirišča v ZDA zagotoviti najmanj 1 parkirno mesto za invalida. Med 26 in 50 parkirnimi mesti, morata biti najmanj 2 rezervirana za invalida. Minimalno število takšnih mest se dviga linearno s kapaciteto parkirišča. Tako mora biti pri kapaciteti 450 parkirnih mest, najmanj 9 rezerviranih za invalida. V kolikor je na parkirišču na voljo med 501 in 1000 parkirnih prostorov, jih mora biti invalidom namenjenih najmanj 2 %. Če je prostorov več kot 1001, potem njihov Zakon Američanov z oviranostjo (ADA) predvideva 20 parkirnih mest ter enega na dodatnih 100 mest.

Ne glede na število parkirnih mest za invalide, mora biti najmanj vsako šesto takšno mesto na voljo za vozila z dostopom za invalidski voziček.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content