12.4 C
Hrastnik
torek, 16. 04. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceObiskali smo virtualni muzej rudarstva v Trbovljah

Obiskali smo virtualni muzej rudarstva v Trbovljah

4. DRITL je virtualni muzej rudarstva v Trbovljah, ki ob pomoči novih virtualnih tehnologij omogoča sprehod skozi rove trboveljskega rudnika.

Naša ekipa je obiskala Virtualni muzej rudarstva Trbovlje. V kletnih prostorih Delavskega doma Trbovlje spoznamo pristno jamsko okolje, ki ga še dodatno popestrijo prava rudarska orodja, hologrami in delovni hrup. Da bolje spoznamo pomembnost rudarstva za razvoj celotne zasavske regije, si vmes ogledamo še dva kratka a nazorna videa. Na koncu se sprehodimo še v navidezno resničnost, kjer skorajda prvoosebno podoživimo rudarsko življenje.

Muzej je v celoti dostopen tudi gibalno oviranim invalidom. Celoten muzej in pristno jamsko okolje smo prevozili z električnim invalidskim vozičkom brez težav. Potrebno je poudariti, da gre za pristno rudarsko delovno okolje z ozkimi rovi in krajšimi strmimi prehodi. Za tiste, ki imajo težave z zadrževanjem trupa v pokončnem položaju priporočamo predhodno pripetje z varnostnim pasom na vozičku. Celoten sprehod je voden in dobro organiziran, dostopno je tako jamsko okolje kot tudi prostor za ogled filma in virtualni kotiček.

4. DRITL je odprt ob torkih, sobotah in nedeljah med 10. in 13. uro, ter ob četrtkih med 17. in 19. uro. Za skupine je odpiralni čas po dogovoru. V ponudbi ni zgolj ogled virtualnega muzeja, temveč tudi prodaja spominkov, ki so tako ali drugače povezani z regijo in rudarstvom, pripravljajo otroške delavnice in organizirane obiske Zasavja, kjer poleg virtualnega muzeja ponujajo še sprehod po etnološki poti po rudarskih kolonijah, rudarsko malico, ogled rudarskih stanovanj v koloniji Njiva, ogled Steklarne Hrastnik, Perkmandeljčev pohod po Rudniku Trbovlje-Hrastnik, ogled najvišje ležeče Forma Vive v Sloveniji, kosilo na Kumu, ogled trboveljskih znamenitosti, adrenalinsko dirko s kolesi, treking po zasavskem hribovju in še mnogo več. 

Da delajo dobro dokazujejo tudi nagrade. Prejeli so nagrado za najboljši muzej, ki jo podeljuje Turistična patrulja in še Zlati kuolm. Poleg nagrad pa se lahko pohvalijo še z obiski s celega sveta, saj so že zabeležili obiske iz vseh celin.

Muzej je dostopen in primeren za vse generacije.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content