24.9 C
Hrastnik
ponedeljek, 27. 05. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceObisk vrtca ob mednarodnem dnevu strpnosti

Obisk vrtca ob mednarodnem dnevu strpnosti

Ob letošnjem mednarodnem dnevu strpnosti smo otrokom v litijskem vrtcu pobližje predstavili gibalno ovirano osebo. Spoznali so se z invalidskim vozičkom na elektromotorni pogon, prilagojenim vozilom za vožnjo invalida ter, najpomembnejše, spoznali so enakost in drugačnost invalidne osebe.

Mednarodni dan strpnosti je spominski dan, ki ga je razglasila Generalna konferenca UNESCA v spomin na 16. november 1945, ko so v ustavni preambuli UNESCO zapisali: “Če naj se mir ne razblini, mora biti izgrajen na temeljih intelektualne in moralne solidarnosti človeštva.”

Ob tej priložnosti so v enoti Ribica (Vrtec Litija) pripravili obisk gibalno ovirane osebe. Obiskal jih je glavni urednik in idejni vodja portala mojaPot.net Marko Kušar, ki je otrokom povedal, da tako kot on, nekateri ljudje ne zmorejo hoditi, skakati ali se valjati brez pomoči druge osebe ali kakšne elektronske naprave. Pričakali so ga na parkirišču pred vrtcem, kjer so se otroci najprej spoznali z vozilom, ki je prilagojeno Markovim potrebam. Zunanja stranska drsna vrata se odprejo ob pritisku na gumb za katerim stoji dvigalo, ki mu omogoča da samostojno vstopi ali izstopi iz vozila. Po zunanji predstavitvi so skupaj odšli v večnamenski prostor, kjer je Marko pokazal svoj električni voziček, njegove funkcije, za otroke pa je prižgal tudi luči in smerokaze ter se nekajkrat zavrtel na mestu. “S pomočjo vzgojiteljev so otroci sami prišli do ugotovitev, kaj pomeni dvigalo v stanovanjskih stavbah in javnih zgradbah za gibalno ovirane osebe,” dodaja Marko.

Njegov obisk v vrtcu je otrokom tudi praktično prikazal, da klančine v okolici niso namenjene le dostavi blaga in otroškim vozičkom. Celotna enota Ribica se nahaja v povsem novi stavbi in je gibalno oviranim osebam nadvse prijazna. Pred objektom so parkirišča namenjena invalidom, na pločnik so speljane standardne klančine, brez arhitektonskih ovir pa je tudi notranjost vrtca.

Soavtor: Luka Sterle

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content