12.4 C
Hrastnik
torek, 16. 04. 2024
spot_img
MOBILNOAvtomobilizemNovi Caddy na slovenskih cestah

Novi Caddy na slovenskih cestah

Peta generacija prodajne uspešnice, od katere je bilo do zdaj izdelanih že več kot tri milijone primerkov, prihaja na trg kot kombi, družinski enoprostorec, mestni dostavnik in avtodom.

Vsestranski model so tokrat prvič zasnovali na prečni modularni platformi (MQB), na kateri temelji tudi Golf 8. Z najnovejšo razvojno stopnjo platforme MQB v modelsko serijo Caddy prihajajo tudi številne nove tehnologije: inovativni asistenčni sistemi, kot sta Travel Assist in nova asistenca za zavijanje levo, prispevajo k večji varnosti in udobju; s povezanimi infotainment sistemi in digitaliziranimi upravljalni sistemi postaja Caddy kot pametni telefon na kolesih; nova tehnologija twindosing pa izpuste dušikovih oksidov pri varčnih turbodizelskih motorjih pretvarja v vodo in neškodljivi dušik. Novo zunanjost zaznamuje karizmatična podoba, medtem ko je notranjost premišljena do zadnjega kotička. Hkrati se je povečala prostornost tega novega večnamenskega predstavnika kombijev, enoprostorcev in avtodomov.

Novi Caddy bo kot kombi in enoprostorec na voljo v sveže konfiguriranih izvedbah Kombi, Caddy, Life, Style in Move (promocijski model ob prihodu na trg), kot mestni dostavnik pa v izvedbah Cargo in Cargo Maxi (z dolgo medosno razdaljo). Na trg bo prišel konec novembra, in sicer najprej v Nemčiji, Avstriji in na Poljskem. Potem bodo sledile ostale evropske države, v tretji fazi pa že izvozna tržišča, kot so Izrael, Južnoafriška republika in Avstralija. Ravno prav za naslednjo dopustniško sezono bo leta 2021 v modelsko ponudbo vključen tudi na novo razviti Caddy California (avtodom kot naslednik Caddyja Beach; opcijsko med drugim prvič z minikuhinjo, panoramsko stekleno streho in novim šotorom). Kot poslastica s pogonom 4MOTION in naslednik modela Caddy Alltrack bo za vse svetovne popotnike na trg prišel novi, samostojni model Caddy PanAmericana – križanec med enoprostorcem in SUV-jem. V prihodnjem letu bodo sledile tudi Maxi različice Caddyja (kombi, enoprostorec) in Caddyja California.

Pet od 19 asistenčnih sistemov je v Caddyju novih, ostali so temeljito prenovljeni in razširjenimi s številnimi funkcijami: med novosti spada Travel Assist, ki – prvič v kakšnem Volkswagnovem gospodarskem vozilu – omogoča asistirano vožnjo v celotnem hitrostnem območju. V kombinaciji s sistemom Travel Assist je novo zasnovani večfunkcijski volan za Caddy opremljen s kapacitivnimi senzorji. Zakaj? Iz pravnih in varnostnih razlogov mora voznik sistem nenehno nadzirati. Kapacitivni senzorji zagotavljajo precizno zaznavanje dotika brez sile, tako da ne prihaja do napačnih opozoril. Drugače povedano: dokler so voznikove roke na volanu, sistem od voznika ne zahteva aktivnega obračanja volana. Novost v vseh izvedbah Caddyja je tudi asistenca za zavijanje levo, ki je sestavni del sistema Front Assist. Asistenca za zavijanje je dodaten pripomoček, ki denimo preprečuje nezgode pri zavijanju čez nasprotni vozni pas. Novost v Caddyju, ki je obenem tudi prvič na voljo v kakšnem mestnem dostavniku iz A-segmenta: asistenca za manevriranje s prikolico Trailer Assist, kakršno poznamo iz Crafterja (olajšuje vzvratno manevriranje s prikolico).

Prav tako inovativni kot asistenčni sistemi so tudi novi štirivaljni motorji za Caddy: gre za agregate naslednje evolucijske stopnje, prav vsi so opremljeni s filtri za trdne delce. Če si na primer pogledamo turbodizelske motorje (TDI): Volkswagen gospodarska vozila je za TDI-motorje z močjo 55 kW (75 KM), 75 kW (102 KM) in 90 kW (122 KM) s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim avtomatiziranim menjalnikom z dvojno sklopko prvič uporabil novo tehnologijo twindosing; prek dveh katalizatorjev SCR in s tem realiziranega dvojnega vbrizgavanja aditiva AdBlue so se emisije dušikovih oksidov (NOX) v primerjavi s prejšnjim modelom močno znižale. 

Prav tako učinkovit in trajnostno zasnovan je tudi turbobencinski motor (TSI) z močjo 84 kW (114 KM). Nove pogonske tehnologije v ekološkem in ekonomskem smislu prinašajo pozitivne učinke. 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content