13.5 C
Hrastnik
sreda, 22. 03. 2023
spot_img
MOBILNOAvto-mobilKivi Tour 2 s Kio Carens

Kivi Tour 2 s Kio Carens

Po Kii Soul se je italijanski predelovalec Kivi lotil popolne prilagoditve Kie Carens, ki nosi dodatno oznako – Kivi Tour 2.

Kia Carens je srednje veliko družinsko enoprostorno vozilo z bogato serijsko opremo (od LED-luči, elektronske ročne zavore, navigacijskega sistema, prostorskega ozvočenja, vžiga brez ključa, asistenčnih sistemov, do kamere za pomoč pri parkiranju), 7-letno garancijo in zmogljivim 1,7-litrskim dizelskim agregatom z močjo 141 “konjev” ter 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko.

Čeprav gre za dimenzijsko majhno vozilo (glede na ostala “enter van” vozila), so pri podjetju Kivi uspeli notranjost prilagoditi za vožnjo neposredno z invalidskega vozička. Zadnje zračno vzmetenje omogoča, da se vozilo povsem približa tlom (na 6 cm) in tako omogoči, da se z vozičkom zadaj zapeljemo v vozilo skorajda po ravnini. Ob vožnji se zadnji del vozila dvigne na višino 15 cm od tal, po želji oz. pri vožnji čez robnike ali slabše ceste pa lahko zadnji del vozila dvignemo na 22 cm od tal.

Vozilo v dolžino meri 4.52 m, skupaj s spuščeno zadnjo rampo pa 5.14 m. Notranja višina v vozilu je 142 cm, višina vstopne odprtine zadnjih prtljažnih vrat pa je 130 cm. Kot rečeno, se v vozilo zapeljemo po rampi oz. klančini s 6,5° naklonom.

Kia Carens Kivi Tour 2 sprejme do 5 potnikov, od tega lahko tudi do 3 osebe na invalidskem vozičku hkrati. Oseba na invalidskem vozičku ima neposreden dostop na voznikovo in/ali sovoznikovo mesto ter v tretji, zadnji vrsti. V drugi vrsti (v sredini) je vedno prostor za dva potnika, ki med vožnjo sedita na sedežih. Postavitev tudi omogoča, da se avto lahko uporablja tudi brez osebe na vozičku – v tem primeru je prostor za voznika in 3 potnike.

Pri Kiviju skrbijo tudi za varnost. V kolikor zataji odpiranje zadnjih vrat in spuščanje rampe preko daljinskega upravljalnika, je na spodnjem delu armaturne plošče nameščen žični daljinec za upravljanje vzmetenja, vrat in rampe. V kolikor pride do hujše okvare, je na zadnjih vratih ročna kljuka, ki omogoča odpiranje prtljažnih vrat v vsakem primeru. 

Celotna prilagoditev je v skladu z evropsko homologacijsko direktivo, kar omogoča registracijo vozila v vseh državah EU.

Kivi je meddrugim tudi uradni zastopnik in vgrajevalec joystick sistema Joysteer, ki omogoča vožnjo vozila tudi težje gibalno oviranim osebam.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE