13.2 C
Hrastnik
sobota, 15. 06. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaRešitev plačevanja cestnin na Hrvaškem

Rešitev plačevanja cestnin na Hrvaškem

Plačevanje cestnin, predornin in mostnin je za gibalno ovirane samostojne voznike lahko precejšnja ovira, še posebej v primeru zmanjšane funkcijske sposobnosti zgornjih okončin voznika invalida. Na hrvaških avtocestah nam je pri tem v pomoč ENC naprava.

ENC (elektronička naplata cestarine) je zelo podoben sistem kot smo ga pred leti imeli na slovenskih avtocestah – ABC. Pri ENC-ju nam ni treba niti ustavljati, ko se peljemo skozi vstopno in izstopno cestninsko postajo na hrvaških avtocestah, kaj šele iztegovati roko in izvleči listek ter plačevati na licu mesta. Dovolj je, da zmanjšamo hitrost, se približamo z vozilom zapornici (pred katero nam odčitajo prihod/izhod iz AC) in že nadaljujemo pot. 

Najprej moramo seveda kupiti ENC napravo (beri: tablico), ki jo namestimo na vetrobransko steklo v skladu s priloženimi navodili. Napravo lahko kupimo na eni izmed cestninskih postaj, vendar pri nakupu ne bodimo sami, saj je za gibalno ovirano osebo zelo nevarno parkiranje vozila ob cestninski postaji in nato peš ali z vozičkom nadaljevati do tam zaposlene osebe. Na tej ENC napravi je ponavadi že ob nakupu nekaj dobroimetja, katerega lahko nato povečujemo preko HAC portala. Pred nakupom bodimo tudi pozorni, da kupimo pravo napravo glede na kategorijo v katero spada naše vozilo po njihovi zakonodaji. Različni so tudi paketi, zato pred nakupom preverimo na HAC portalu, kateri je najbolj primeren.

Ko je naprava nameščena na vetrobranskem steklu in imamu “na njej” dobroimetje, lahko samostojno in brez skrbi tudi gibalno ovirani vozniki vozimo po hrvaških avtocestah. Vendar pozor! Hrvaška ima več lastnikov avtocest, kar uporabo ENC-ja otežkoča.


Napravo ENC je moč uporabiti le na sledečih avtocestnih odsekih:

  • A1, Zagreb – Split – Ploče
  • A3, Bregana – Zagreb – Lipovac
  • A4, Zagreb – Varaždin – Goričan
  • A5, B. Manastir – Osijek – Svilaj
  • A6, Zagreb – Rijeka
  • A7, Rupa – Rijeka
  • A10, Granica BiH – Ploče
  • A11, Zagreb – Sisak

ENC velja tudi za tunel Sv. Ilija (Baška Voda – Zagvozd) in most na Krk. Možno je napravo tudi povezati z računom Bina-Istra (avtocesta Istrski ipsilon) ob pogoju, da se z delujočo in aktivno napravo ustavite na cestninski postaji Bine-Istra in sklenete pogodbo za uporabo vaše naprave na njihovih avtocestnih odsekih. Če pa potujete samo po avtocestah po Istri, si lahko kupite njihovo napravo ENC, ki pa velja izključno na njihovih odsekih.

Cestninske postaje so z ENC pasovi opremljene skrajno desno in so običajno ločeni od ostalih pasov.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content