18 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
MOBILNOAvtomobilizemAudijev koncept prijazen do prilagoditev za invalide

Audijev koncept prijazen do prilagoditev za invalide

Sistematično zasnovan od znotraj navzven – Audi predstavlja koncept Audi Urbansphere, ki je eden redkih vozil prihodnosti, ki (vsaj na prvi pogled) deluje primerno tudi za prilagoditev v vozilo z dostopom za invalidski voziček.

Že na prvi pogled je jasno, da je koncept Audi Urbansphere največji model družine sphere oziroma vseh dosedanjih Audijevih konceptnih vozil. S svojimi reprezentativnimi merami – dolžino 5,51 metra, širino 2,01 metra in višino 1,78 metra – se koncept Audi Urbansphere uvršča v prestižni segment in radikalno odstopa od klasične zasnove tega segmenta.

To pa zato, ker je bil sistematično zasnovan okoli svojih potnikov, od znotraj navzven. Najpomembnejša dimenzija je dolžina medosne razdalje, ki meri 3,40 metra. Notranjost Audija Urbansphere ni podvržena klasični zapovedi, da je treba v prostor, ki ga omejujejo fizikalna pravila za vožnjo, stlačiti čim več sedežev, odlagalnih mest in funkcijskih elementov, temveč na prvo mesto postavlja potrebe potnikov po doživljanju velikega prostora kot posebnega dejavnika udobja.

Vrata koncepta Audi Urbansphere se odpirajo protismerno, vpeta so spredaj in zadaj; B-stebrička ni. Tako se potnikom že ob vstopu pred očmi prikaže vsa razsežnost notranjosti. Sedeži, ki jih je mogoče obrniti navzven, in rdeča svetlobna preproga (“Red Carpet Light”), projicirana na tla ob vozilu, poskrbijo za udobje že ob vstopu v vozilo.

Medosna razdalja 3,40 metra in širina vozila 2,01 metra določata več kot mogočno površino celo za avtomobil luksuznega razreda. Skupaj z notranjo višino vozila, ki meri 1,78 metra, in velikimi steklenimi površinami te dimenzije zagotavljajo izjemno prostornost v notranjosti.

Dva elektromotorja koncepta Audi Urbansphere razvijeta skupno moč 295 kW in sistemski navor 690 Nm. Impresivni vrednosti, ki ju pri vožnji v gostem mestnem prometu pogosto ni mogoče v celoti izkoristiti. Kljub temu je Audi Urbansphere še vedno opremljen s stalnim štirikolesnim pogonom Quattro, kar je bistvena značilnost visokozmogljivih modelov te znamke.

Srce pogona je 800-voltna tehnologija polnjenja. Zagotavlja, da se lahko baterija z močjo do 270 kW na hitrih polnilnih postajah napolni v zelo kratkem času. Čas polnjenja se tako približuje času postanka za dolivanje goriva pri avtomobilih z motorji z notranjim zgorevanjem: samo deset minut zadostuje, da se baterija napolni z energijo za več kot 300 kilometrov vožnje. V manj kot 25 minutah lahko stopnjo napolnjenosti baterije z energijsko vrednostjo 120 kW povečate s 5 na 80 odstotkov. To pomeni, da je po standardu WLTP mogoče pričakovati doseg do 750 kilometrov – in celo pri energetsko intenzivnejši mestni vožnji in vožnji na kratke razdalje to pomeni: praviloma se je mogoče izogniti nepričakovanim postankom za polnjenje.

Koncept Audi Urbansphere je – tako kot njegov najbližji sorodnik Grandsphere – opremljen z zračnim vzmetenjem Audi adaptive air suspension. Gre za 1-prekatno zračno vzmetenje s polaktivnim uravnavanjem blaženja. To zagotavlja izjemno udobje brez občutnega nihanja karoserije tako na avtocestah kot tudi na neravnem, pogosto luknjastem asfaltu v središču mest.

FotoAudi
- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content