10.1 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
Arhiv20. Mednarodni dan invalidov

20. Mednarodni dan invalidov

Danes, 3. decembra 2012, obeležujemo 20. Mednarodni dan invalidov, katerega so z resolucijo razglasili Združeni narodi leta 1992 z namenom družbenega spodbujanja razumevanja invalidnosti, zavzemanja za dostojanstvo, blaginjo in pravice invalidov ter zavedanja o koristnosti vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Letošnji dan invalidov spremlja geslo “Odpravljanje ovir za ustvarjanje vključujoče in dostopne družbe za vse“.

Kot so zapisali na Statističnem uradu RS, naj bi v z lažjo ali težjo vrsto invalidnosti živelo približno 15% ali več kot milijarda svetovnega prebivalstva. Od 2,2% do 3,8% prebivalcev ima težjo obliko invalidnosti. Med otroki, starimi do 14 let, je invalidov okrog 5% oz. 90 milijonov otrok, okrog 13 milijonov od teh je težjih invalidov. Približno četrtina svetovnega prebivalstva invalidnost občuti tako, da živijo z invalidom v družinski skupnosti ali mu pomagajo pri negi. V naši bližnji skupnosti oziroma natančneje v EU ocenjujejo, da vsak šesti prebivalec trpi za lažjo ali težjo obliko invalidnosti, med starejšimi od 75 let pa jih trpi za določeno vrsto invalidnosti več kot tretjina.

Zagovorniki sistema, v katerem trenutno živimo, slepo sledijo teoriji, ki zagovarja, da trg sam po sebi določa kdo bo “preživel”, ob tem pa v praksi hitro nastanejo najrazličnejše težave, s katerimi se soočajo tudi invalidi, ki so zaradi zmanjšane ali omejene delovne zmožnosti v slabšem položaju pri vključevanju na trg dela, prav tako pa imajo manjše možnosti, da si zagotovijo ali obdržijo ustrezno zaposlitev in napredovanje.
V letošnjem septembru je bilo v Sloveniji okrog 30.500 delovno aktivnih invalidov, kar znese skoraj 4% vseh delovno aktivnih prebivalcev, če ne upoštevamo kmetov. Invalidi so predstavljali 16% vseh brezposelnih, septembrska stopnja registrirane brezposelnosti za invalide pa je znašala kar 35,8%. Pomemben način zaposlovanja v Sloveniji predstavljajo invalidska podjetja. Konec 2011 je bilo 145 invalidskih podjetij, ki so zaposlovala skoraj 18% delovno aktivnih invalidov.

Kljub temu, da naj bi se družba nenehno razvijala, je moč zaznati (predvsem v zadnjih letih) slabšanje razmer za invalide v Sloveniji in čedalje manjšo “konkurenčnost” s primerljivimi Evropskimi državami.

 

Več podrobnosti in primerjav najdete na Statičnem uradu RS.

 

Vir: SURS

 

{source}

<!– iPROM Central – www.centraliprom.com –>
<script type=”text/javascript”>
_iprom_s=’r1pz36ndov0tqd3f’;
_iprom_d=’728×90′;
</script>
<script type=”text/javascript” src=”http://central.iprom.net/adserver/adserver.js”></script>
<!– iPROM Central – www.centraliprom.com –>

{/source}

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content