25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceV očeh kulTure smo vsi enaki

V očeh kulTure smo vsi enaki

Turistična tura, doživetja in izkustva pozabljene zgodovine majhnih čezmejnih mest ob slovensko-hrvaški meji.

Z željo po ustvarjanju vključujoče in predvsem solidarne družbe se izvajajo aktivnosti na različnih področjih. Primer takšnega vključujočega projekta, ki združuje turistične in kulturne vsebine in je prilagojen gibalno oviranim osebam, je rezultat skupnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško.

Po neuradnih podatkih živi v Sloveniji več kot 160.000 invalidov in gibalno oviranih oseb.

Projekt imenovan “Tudi dediščina Jaske in Črnomlja je lahko ‘cool’. Za vse. – kulTura“ katerega izvajata Občina Črnomelj in Mesto Jastrebarsko, kot dva dobra čezmejna soseda v sodelovanju s številnimi partnerji – Turistična skupnost mesta Jastrebarsko, Fakulteta za elektrotehniko – Univerza v Ljubljani, Razvojno informacijski center Bela krajina, Mednarodna univerza Libertas in pridruženi partnerji, med številnimi posebnostmi dveh krajev poudarja dejstvo, da kultura nima meja in da smo v očeh kulture vsi enaki.

Projekt “KulTura”, je svojo posebnost in navdih našel v tem, da je ob slovensko-hrvaški meji vrsta manjših zgodovinskih mest, za katere je značilna bogata kulturna dediščina, ki ima velik in premalo izkoriščen potencial za privabljanje gostov, tako domačih kot tujih. Takšna kraja sta Črnomelj in Jastrebarsko, ki sta se skupaj odločila za promocijo obstoječe kulturne dediščine v skladu s turističnimi trendi, da bi dosegli večjo obiskanost in popularizirali nezanimivo čezmejno območje. Želja je, da bi po koncu projekta namesto tranzitne postojanke dobili priložnost, da postaneta ciljni destinaciji, ki ju je vredno obiskati kadar koli v letu.

Turistični produkt kulTura je pustolovščina za vsakogar – prilagojena vsakemu obiskovalcu, še posebej gibalno oviranim osebam.

S tem namenom je bil v okviru projekta razvit in hkrati preizkušen nov čezmejni turistični produkt, imenovan kulTura. Turistična tura kulTura je prilagojena vsakemu obiskovalcu in prilagojena gibalno oviranim osebam. Zasnovana je kot „kul“ ogled, ki poleg privlačne kulturne dediščine predstavlja vrhunsko lokalno ponudbo in tradicionalne obrti, podpira pa ga čezmejna digitalna bonitetna kartica in mobilna aplikacija, ki obiskovalce aktivno vključuje v doživljanje mest in jih poučno in interaktivno vodi skozi kulturne točke. Tudi s pomočjo tehnologije navidezne resničnosti in interaktivnih zemljevidov obiskovalce poučuje o zgodovini z izobraževalnimi igrami za odrasle in otroke. Poleg tega nagrajuje s točkami, ki jih obiskovalci zberejo med ogledom znamenitosti in jih nato zamenjajo za različne ugodnosti lokalnih ponudnikov.

Posebnost ture je, da so ogledi točk načrtovano prilagojeni gibalno oviranim osebam, zaradi česar sta Črnomelj in Jastrebarsko pionirja med 50. mesti, ki sta s čezmejnim sodelovanjem omogočila turistično doživetje gibalno oviranim osebam.

V okviru projekta je bil uporabnikom invalidskih vozičkov omogočen dostop do objektov, nabavljene so bile mobilne rampe za premagovanje višinskih razlik med stopnicami in olajšan dostop za osebe z omejeno mobilnostjo. Oblikovani so tudi posebni scenariji za oglede, turistični vodniki pa so usposobljeni za strokovno vodenje ljudi z gibalnimi ovirami.

Turistična tura za območje mesta Jastrebarsko vključuje 13 kulturnih znamenitosti, medtem ko je v Črnomlju v projekt vključenih 15 lokacij. V Jastrebarskem so postavljene mobilne rampe na skupno osmih lokacijah, od tega tri na lokacijah območij kulturne dediščine, Občina Črnomelj pa je skupaj postavila deset premičnih klančin, od tega osem na lokacijah objektov kulturne dediščine.

Turistična tura, doživetja in izkustva pozabljene zgodovine majhnih čezmejnih mest ob slovensko-hrvaški meji, zaradi katerih se je število obiskovalcev v Jastrebarskem in v Črnomlju povečalo, je le eden izmed uspešnih rezultatov, doseženih med tem projektom. S prilagoditvijo ture gibalno oviranim osebam je bila dodatno dvignjena kakovost kulturne in turistične ponudbe Črnomlja in Jaske, sam kulturni projekt pa pomeni dvig kakovosti celotnega obmejnega območja Hrvaške in Slovenije.

Projekt Tudi dediščina Jaske in Črnomlja je lahko ‘cool’. Za vse. (kulTura) je v vseh segmentih pokazal, da kultura v resnici nima meja. Projekt sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) v okviru Programa sodelovanja Interreg V A Slovenija – Hrvaška za obdobje 2014-2020.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content