25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceSprememba zakonodaje za pravico do invalidnine še vedno izključuje

Sprememba zakonodaje za pravico do invalidnine še vedno izključuje

V Uradnem listu RS, št. 121/21, je bil 23. 7. 2021 objavljen Zakon o spremembah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju ZPIZ-2J), ki velja od 7. 8. 2021 dalje.

Iz Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje sporočajo, da navedeni zakon spreminja določbo 403. in deveti odstavek 429. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 s spremembami – v nadaljevanju ZPIZ-2) na način, da lahko zavarovanci od 7. 8. 2021 dalje pridobijo pravico do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe zunaj dela, pri čemer se pri pripravi izvedenskih mnenj iz osmega odstavka 181. člena ZPIZ-2 do uveljavitve novega seznama o vrstah in stopnjah telesnih okvar iz prvega odstavka 403. člena ZPIZ-2 uporablja Samoupravni sporazum o seznamu telesnih okvar (Uradni list SFRJ, št. 38/83 in 66/89).

Pogoj za pridobitev pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe zunaj dela, je določen v določbi 144. člena ZPIZ-1, in sicer mora znašati telesna okvara najmanj 50 %, zavarovanec pa mora imeti ob nastanku telesne okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, ki je določena za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, ne glede na to, ali ta okvara povzroča invalidnost ali ne oz. gre za uživalca starostne/predčasne/invalidske pokojnine.

Zavarovanec skladno z določbo 143. člena ZPIZ-1 pridobi pravico do invalidnine za telesno okvaro, ki je nastala med zavarovanjem. V primeru, da je telesna okvara nastala pred vključitvijo v zavarovanje, zavarovanec skladno z določbo tretjega odstavka 144. člena ZPIZ-1 ne pridobi pravice do invalidnine za telesno okvaro. V primeru, da se je taka telesna okvara poslabšala med zavarovanjem, se invalidnina odmeri za telesno okvaro, ki jo predstavlja poslabšanje.

Če so snovalci sprememb ob prvi novici poudarjali, da ZPIZ-2J invalide med seboj enači, lahko ob podrobnejšem branju zakona hitro ugotovimo, da temu ni tako. Telesna okvara, ki je nastala v otroštvu (zaradi bolezni), najstniških letih ali je bila podana tik ob začetku redne zaposlitve, ni dovolj za pridobitev pravice do invalidnine. Sploh v primeru 100 % telesne okvare, sej se le-ta med trajanjem zavarovalne dobe težko še poslabša.

Z vprašanjem smo se obrnili tudi na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer so nam meddrugim obrazložili, da “Zavarovanec ne more pridobiti pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je ni dobil med zavarovanjem, oziroma, ki je pri njem nastala pred vstopom v obvezno zavarovanje. Zgolj poslabšanje take telesne okvare med zavarovanjem predstavlja samostojno telesno okvaro, za pridobitev pravice do invalidnine pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji iz prvega odstavka 144. člena ZPIZ-1.”

Vprašanje iz vsakdanjega življenja

Ima torej nekdo, ki ga v najstniških letih mišična distrofija prikuje na invalidski voziček manj pravic in potreb, kot nekdo, ki si v odrasli dobi pridela poškodbo pri rekreativnem preživljanju prostega časa?

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content