14.5 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
MOJA POTObvestilaMednarodni dan invalidov 2021

Mednarodni dan invalidov 2021

Mednarodni dan invalidov z letnico 2021 poteka v znamenju poglavitne teme “vodenja in sodelovanja invalidov v vključujočem, dostopnem in trajnostnem svetu po COVID-19.

Trenutno svetovno prebivalstvo presega 7 milijard ljudi, od katerih jih več kot 1 milijarda živi z eno izmed oblik invalidnosti. V svetovnem merilu torej invalidi predstavljamo kar 15 % populacije.

Generalni sekretar ZN je ob letošnjem 3. decembru poudaril, da bo “uresničevanje pravic, zastopanje in vodenje invalidov samih, pelje celotno družbo v napredek.” Dodaja še, da je pandemija razgalila ovire in neenakosti, s katerimi se sooča milijarda ljudi na svetu. “Pozivam vse države, da v celoti spoštujejo Konvencijo o pravicah invalidov, povečajo dostopnost in odpravijo pravne, socialne, ekonomske in druge ovire z aktivnim vključevanjem invalidov in njihovih organizacij.

3. december so za mednarodni dan invalidov z resolucijo razglasili Združeni narodi leta 1992, z namenom družbenega spodbujanja razumevanja invalidnosti, zavzemanja za dostojanstvo, blaginjo in pravice invalidov ter zavedanja o koristnosti vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Ob mednarodnem dnevu invalidov ekipa mojaPot.net in Društvo Moja pot želita slehernemu invalidu čim kvalitetnejšo vključenost in enakost v družbi. Vsem, ki nimajo težav z invalidnostjo pa želimo zavedanje, da invalidnost ni težava ali ovira, temveč razlika, ki bogati vsako družbo.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content