22.6 C
Hrastnik
petek, 24. 05. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceRezultati ankete o dostopnem turizmu v praksi

Rezultati ankete o dostopnem turizmu v praksi

Gibalno ovirana oseba se pri izbiri nastanitve srečuje s takšnimi in drugačnimi individualnimi zahtevami.

Težja kot je gibalna oviranost, težje je najti primerno nastanitev za unovčitev turističnega vavčerja.

V društvu za mobilnost invalidov Moja pot smo v sodelovanju z našim spletnim mestom mojaPot.net izvedli anketo na temo ovir, s katerimi se gibalno ovirani srečujemo pri unovčevanju turističnih vavčerjev.

Z anketo se je srečalo 105 anketirancev, popolno izpolnjenih smo zabeležili 46. Ker gre za populacijo z upravičeno specifičnimi zahtevami, smo lahko zadovoljni s številom odgovorov, ki že pokažejo neko splošno sliko stanja v slovenski turistični sferi.

Profil anketirancev

Od vseh popolno izpolnjenih anketirancev, jih je kar 54 % takšnih, ki imajo priznano 100 % telesno okvaro. Nihče z manj kot 50 % telesno okvaro ni izpolnjeval ankete. Največ anketirancev si gibanje lajša z invalidskim vozičkom na ročni pogon (43 %), sledijo uporabniki vozička na elektromotorni pogon (35 %) in »skuteristi« (11 %). Od vseh anketirancev jih 43 % presedanje iz ali na invalidski voziček zmore samostojno, 57 % jih potrebuje tujo fizično pomoč ali dvigalo za transfer.

Primerno dostopna nastanitev

Zanimalo nas je, kaj si posameznik predstavlja kot primerno dostopno nastanitev. Tri četrtine (74 %) vprašanih, je na prvo mesto postavilo prostorno sobo, saj manevriranje z vozičkom in uporaba dodatnih pripomočkov, kot je na primer sobno dvigalo za transfer, zahtevajo svoj prostor. Skoraj enako pomembna je seveda tudi kopalnica, v kateri si, poleg prostornosti, velika večina želi stol za tuširanje. Vsi uporabniki vozička na ročni pogon in tisti, ki s težavo opravljajo korake, si želijo klančine s čim nižjim naklonom (57 %). Ravno polovica vseh je na četrto mesto postavila klasično WC školjko, po možnosti nekje čim bolj na sredini (nekdo se preseda z leve, drugi z desne, tretji od spredaj) in z odmičnimi oprijemali. Visoke in velike WC školjke so precej manj zaželene in uporabne. Na petem in šestem mestu so večini pomembni dostopi v vodo. Več si jih želi, da ponudnik nastanitve / kopališča obiskovalcu ponudi invalidski voziček za v bazen / morje / vodo. Takšnih je več kot tistih, ki si želijo stol za v bazen / morje / vodo. Za tem sledijo še električna negovalna postelja, stropno dvigalo v sobi in garderobi, podvozna postelja, ki omogoča uporabo mobilnega sobnega dvigala, previjalno mizo, itd.

Koriščenje turističnih vavčerjev

Polovica anketiranih bo koristila svoj vavčer v prihodnjih mesecih, če bodo le našli ustrezno nastanitev in proste kapacitete, tretjina je naletela na ovire, ki niso premostljive in zato ne bo oz. ne more koristiti vavčerja, medtem ko je 13 % vprašanih svoj turistični bon že koristilo.

Osebne ocene dostopnega turizma

Anketiranci so z ocenami od 1 (nezadostno) do 5 (odlično) ocenili dostopnost različnih turističnih sklopov ponudb v Sloveniji in izven nje. Najslabšo povprečno oceno (1,7) si je prislužila splošna ureditev dostopa v morje na slovenski obali, takoj za njim, z oceno 1,8, sledijo bazenski kompleksi in zasebne nastanitve v Sloveniji. Najboljša ocena (2,5) je bila podeljena tujini in slovenskim zdraviliščem ter termam (2,4). Nad oceno zadostno 2 je še splošna ocena letovišč naše južne sosede Hrvaške (Istra, Kvarner in Dalmacija), slovenska obala si je prislužila dvojko (2).

Pozitivne izkušnje

Na koncu smo anketirancem pustili proste roke, da navedejo svojo dosedanjo najboljšo izkušnjo z dostopnim turizmom v Sloveniji in izven nje. Brez konkurence je največkrat omenjeno Laško (Zdravilišče in/ali Thermana Park). Za njim se več kot enkrat ponovita še Dva topola resort Izola ter Umag (splošno).

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content