7 C
Hrastnik
četrtek, 25. 04. 2024
spot_img
ArhivV Avstriji tudi digitalne vinjete

V Avstriji tudi digitalne vinjete

Sosednja Avstrija je z letom 2018, poleg klasičnih, uveljavila tudi digitalne vinjete, ki so vezane na registrsko oznako vozila.

Nove digitalne vinjete (10-dnevne, dvomesečne in letne) so na voljo lastnikom osebnih vozil in motorjev. Digitalna vinjeta ni od t.i. klasične nič dražja, je pa bolj uporabna, saj ne potrebuje lepljenja na vetrobransko steklo in kasnejšega odstranjevanja. Nova oblika je vezana na registrsko oznako vozila, podobno kot smo do sedaj vajeni pri plačevanju dodatnih predornin na avstrijskih avtocestah. Digitalnih vinjet so se sosedje zelo razveselili, saj Avstrija dopušča, da se na eno registrsko oznako registrira do tri vozila. Prodaja digitalnih vinjet že presega prva pričakovanja, zato se je upravljalec avtocest ASFINAG že odločil v prihodnje zmanjšati količino izdelanih vinjet v obliki nalepk.

Nakup digitalne vinjete je mogoče opraviti tudi preko uradne spletne prodajalne, ki je prevedena tudi v slovenski jezik. A kot opozarjajo na uradni spletni strani družbe ASFINAG, “Za potrošnike digitalna vinjeta oz. digitalna letna karta za cestnino po odsekih takoj po nakupu še ni uporabna. Veljati začneta najhitreje po 18 dneh po nakupu. Ta omejitev za podjetnike ne velja. Razlog je ta, da lahko v skladu z evropsko direktivo o varstvu potrošnikov kupci v 14 dneh od spletnega nakupa proizvoda ali storitve odstopijo od nakupa. Ker je ta odstop mogoč tako prek e-pošte kot tudi običajne pošte, se tukaj upoštevajo dodatni trije dnevi za pošiljanje pošte do prihoda pošte do družbe ASFINAG. Tako začne digitalna vinjeta veljati po 18. dnevu od dneva nakupa in od tega dne naprej ste upravičeni do uporabe avtocest in hitrih cest v Avstriji.

 

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content