EQUAL - Avto za neodvisno mobilnost

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
EQUAL TH EQUAL TH

Majhno in mlado podjetje Absolute Design iz Hrvaške želi uresničiti željo skoraj vsake gibalno ovirane osebe - imeti lasten avto in biti čim bolj neodvisen in mobilen. Začrtali so projekt s katerim želijo korenito spremeniti življenje ljudi s posebnimi potrebami.

Absolute Design je Hrvaško podjetje, ki ima, kljub mladosti in majhnosti, za seboj že kar nekaj odmevnih projektov na področju dizajniranja. Meddrugim so do sedaj sodelovali že z avtomobilskimi znamkami Lamborghini, McLaren, Chrysler in Alfa Romeo. 

equal-1

Tokrat so se lotili novega projekta. Projekta, v katerem so si na začetku postavili tri temeljna vprašanja:

  • S kakšnimi težavami se srečujejo gibalno ovirane osebe tekom njihovega vsakdana?
  • Kakšne so njihove potrebe in s čim bi se jim povečala kakovost življenja?
  • Kakšni so njihovi pogledi na lastno mobilnost?

Odgovore so dobili iz ust mnogih ljudi, ki so primorani uporabljati invalidski voziček za svojo osnovno gibljivost. Povzetek vseh pogovorov je podal tri ključne želje:

  • mobilnost,
  • enakost,
  • neodvisnost.

 
Združili so želje, potrebe ter svoje izkušnje in razvili vozilo EQUAL. 
EQUAL je funkcionalno majhno mestno vozilo modernega videza na elektromotorni pogon, izdelano izključno za gibalno ovirane osebe. Njegov namen je dvig kakovosti življenja invalidov in povečanje njihove neodvisne mobilnosti. Gre za prvo vozilo na svetu, ki je v svoji osnovi najprej namenjeno invalidu in bo šele po tem prešel v proizvodnjo kot izvedba za ostale ljudi.

Zunanjost vozila je privlačna in atraktivna, saj ga poleg osnovne nevsakdanje oblike krasi še dvojna barva. Stranskih vrat nima, saj so z vidika invalida neuporabna. Vstop v vozilo poteka z zadnje strani, kjer je omogočen neposreden vhod/izhod brez nepotrebnega presedanja z invalidskega vozička; vožnja namreč poteka direktno z vozička. Celotna notranjost je zasnovana ergonomsko in prilagojeno invalidu. Krmiljenje poteka preko nastavljivega volana z dodano oprijemko za lažje enoročno vrtenje. Volan je majhnega premera, tako da tudi v primeru precej zmanjšanje gibljivosti ni potrebno preprijemanje obroča ob zavijanju. Pospeševanje in zaviranje je krmiljeno preko intuitivne ročne komande Autoadapt Carospeed Menox. Na obeh straneh ima voznik odlagalne poličke in predale za odlaganje drobnarij, manjših torb, ipd.

Podjetje Absolute Design obljublja in tudi že načrtuje razvoj dodatne opreme zunanjosti in notranjosti z dodanimi stilskimi paketi, ki bodo vsakemu posamezniku omogočali individualiziran izgled vozila EQUAL.

Pozabili niso niti na varnost, saj je konstrukcija čvrsta, ob morebitnem trku pa se stranice z lahkoto odmontirajo in tako omogočijo lažji vstop do poškodovane osebe v notranjosti.

Za pogon se uporablja moč 2x 3 kW, ki je speljana na zadnja pogonska kolesa. Z enim polnjenjem lahko prevozimo od 80 do 100 km, najvišja hitrost (omejena zaradi kategorije) pa znaša 50 km/h. Brez akumulatorjev je EQUAL težak 350 kg, v dolžino meri 2.120 mm, širina z ogledali pa je izmerjena na 1.570mm.

equal-tech

Da bi projekt dejansko zaživel tudi v praksi, podjetje potrebuje 150.000 dolarjev s katerim bi izdelali prototip vozila. 
Absolute Design zato prosi vsakogar, ki se mu projekt zdi potencialen in uporaben, da jim pomaga po svojih močeh. Prepričani so, da lahko s takšnim vozilom olajšajo življenja mnogih invalidov, ki bi z vozilom EQUAL lažje in hitreje premagovali daljše mestne razdalje in se z njim odpravili tudi na kakšen svoj prostor ali kraj nad/ob mestu, kjer bi "napolnili tudi svoje lastne baterije".
Podrobnosti (v angleškem jeziku) in obrazec za donacijo najdete na spletni strani indiegogo.com.
V kolikor do določenega datuma ne zberejo dovolj finančnih sredstev za začetek izdelave prototipa, vsak donator prejme svoj finančni vložek vrnjen.

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information