e-Avto za osebe na invalidskih vozičkih

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Kangaroo Kangaroo

Kenguru, Kangaroo, LOL-E,… kaj je to?
Kenguru, Kangaroo in LOL-E so imena novodobnih prilagojenih avtomobilčkov različnih proizvajalcev. Gre za t. i. »low speed vehicles« (vozila z nizko hitrostjo), ki osebam na invalidskih vozičkih, omogočajo samostojno, neodvisno vožnjo na enostaven način.

Idealni so za krajše relacije oziroma vsakdanje vožnje, npr. služba, opravki po mestu.

Kako avtomobilčki delujejo?
Vsi trije modeli so okolju prijazni, saj delujejo povsem na elektriko. Oseba na invalidskem vozičku z daljincem odpre vrata avtomobilčka in spusti se tudi rampa, preko katere se gibalno ovirana oseba enostavno zapelje v vozilo. Vrata se avtomatsko zaprejo in oseba se lahko odpelje. Po določenem številu prevoženih kilometrov, je avto potrebno s pomočjo polnilca zopet napolniti.

Kakšna pravila veljajo za avtomobilčke?
Omenjena vozila se že vozijo po Evropi in pravila zanje se nekoliko razlikujejo od države do države. V večini držav je potrebno opraviti vozniški izpit za moped, v nekaterih državah pa se je možno z njimi voziti celo brez izpita.


Kangaroo4


Kako se je vse začelo in kaj je razlika med avtomobilčki?
Vse je začelo v sosednji Madžarski, kjer so v Rehab Ltd. razvili idejo za izdelavo prilagojenega elektro avtomobila Kenguru. Na Madžarskem avtomobil zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ni bil proizveden, a zgodba se tukaj še ni končala.
Patent je odkupila Stacy Zoern iz Amerike, ki trenutno pričenja s proizvodnjo Kenguru-jev v Teksasu. Avto se upravlja z ročicami, podobno kot pri mopedu. V načrtu imajo tudi razvoj modela Kenguru-ja, ki bi se upravljal preko joysticka.
Podobnega avtomobilčka so se domislili tudi na Kitajskem v podjetju Changhzhou Greenland Vehicle. Imenuje se Kangaroo in se od prvega razlikuje predvsem v načinu upravljanja, saj ima volan.
Tudi v Franciji podjetje Marchal & Co. razvija vozilo LOL-E, ki bo predvidoma naprodaj naslednje leto. Avto je bil pred kratkim predstavljen na sejmu Handica Lyon 2013. LOL-E se upravlja prav tako s pomočjo volana.

Kangaroo-Interior

Kenguru, Kangaroo in LOL-E v Sloveniji?
Avtomobilčkov trenutno v Sloveniji zaenkrat ni, vendar ima avtorica članka veliko željo po nakupu enega izmed omenjenih vozil. Iz praktičnih razlogov išče še druge interesente, ki bi se morda zanimali za nakup takšnega avta. V primeru, da vas je članek pritegnil in bi o predstavljenih vozilih radi izvedeli še več, se obrnite na Brino – Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

{youtube}ry89HBh70C0{/youtube}

Povezave:
http://www.kenguru.com/
http://www.gl-ev.com/en/pro_show.php?Id=173
https://www.facebook.com/pages/LOL-E/492909780766040

Avtorica: Brina Vlaj

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information