Točenje goriva je preprosto

Oceni ta prispevek
(1 glas)
Točenje goriva Točenje goriva

Z napredkom tehnologije je vožnja avtomobila tudi za gibalno ovirane osebe postala dosegljiva in bolj vsakdanja. Kaj pa se zgodi, ko je potrebno dotočiti gorivo?

Veliko gibalno oviranih oseb dandanes samostojno vozi svoj lasten avto, ki mu nepopisno lajša premagovanje daljših razdalj in obenem nudi precejšnjo mero neodvisnosti. Vendar slej ko prej pri vožnji nastopi trenutek, ko moramo z jeklenim konjičkom zavijti na bencinsko črpalko, kjer dotočimo gorivo. A tudi to ni nikakršen problem, saj osebje na vseh bencinskih črpalkah nudi pomoč pri točenju.

Bencinske črpalke Petrol so pred dobrim letom dni uvedle sistem, ki ob črpalki za točenje ponuja telefonsko številko, kamor pokličejo invalidne osebe in uslužbenec ali uslužbenka priskoči na pomoč. Ko pokličemo na njihovo telefonsko številko, jim zaupamo barvo in tip svojega vozila in, če je črpalka večja, številko točilnega mesta, da nas oseba, ki prihaja na pomoč, hitreje najde.
Družba MOL je na večini svojih bencinskih črpalk že ob vstopu na slovenski trg uvedla sistem hupanja in so tako praktično orali ledino na naših tleh. Ob točilnem mestu se namreč nahaja znak za invalida, poleg njega pa trije znaki za hupo oz. trobljo, kar pomeni, da invalid trikrat potrobi in uslužbenec ali uslužbenka priskoči na pomoč

Ostale črpalke po Sloveniji nimajo posebnega sistema, vendar izkušnje kažejo, da se praktično vsak zaposleni, katerekoli črpalke, odzove na sistem hupanja. V primeru, da zapeljete na večjo bencinsko črpalko, kjer je več točilnih mest, gneča in ni telefonske številke na točilnem mestu (torej, ni Petrolova bencinska črpalka) svetujem, da v roke vzamete svoj mobilni telefon, ki v večini primerov omogoča internet povezavo, in poiščete telefonsko številko dotične bencinske črpalke. Lahko pa tudi enostavno zaprosite osebo, ki toči svoje vozilo poleg vas, da ob plačilu računa za svoje vozilo, uslužbenca al uslužbenko opomni, da zunaj čakate na njegovo/njeno pomoč. Zgolj pritiskanje na trobljo bo ob gneči in večjem številu točilnih mest večinoma neuspešno.

Pri plačilu goriva se svetuje ali gotovina ali plačilna kartica, ki ne zahteva avtorizacije s PIN kodo (Diners, Karanta, American Express, ipd.), tako da vam lahko uslužbenec prinese v vozilo potrdilo o plačilu, katerega samo še podpišete.

Enako velja tudi v tujini, kjer pretežno vse črpalke poznajo sistem hupanja. Seveda pa morate pri tem obvezno imeti na vetrobranskem steklu potrdilo/nalepko z znakom invalida, da zaposleni ve, kdo je potrobil in komu naj nudi pomoč pri točenju. V tujini boste na tak sistem naleteli na črpalkah Aral, Shell, OMV, Total, itd. V tujini ima enak sistem tudi Agip, kjer vas pričakajo ogromne table z znakom za invalida in napisom "Prosim, potrobi".

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information