Kako do subvencionirane letne vinjete za leto 2016?

Oceni ta prispevek
(1 glas)
Vinjeta 2016 Vinjeta 2016

Invalidski voziček, sploh tisti na elektromotorni pogon, v vozilu ne zavzame ravno malo prostora, zato smo mnogi invalidi prepuščeni nakupu večjega transportnega vozila, ki po kriterijih spada v cestninski razred 2B, kar pomeni tudi dražjo vinjeto. 

A vse odkar v Sloveniji obstajata različni vinjeti za cestninski razred 2A in 2B (in posledično tudi različna cena), je invalidom, ki si lastijo vozilo cestninskega razreda 2B, omogočen nakup vinjete po nižji ceni, oz. se polovični znesek nakupa povrne na upravičencev TRR.

Za leto 2016 znaša letna vinjeta za "kombi" vozila 220 €, kar je ravno enkrat več, kot stane celoletna vinjeta za osebna vozila cestninskega razreda 2A. Kaj storiti, da po nakupu 2B vinjete prejmemo povrnjeno polovico zneska?

  1. Najprej moramo kupiti letno vinjeto za naše vozilo. Pred nakupom seveda preverimo, če naše vozilo res spada v cestninski razred 2B.
  2. Shranimo račun nakupa celoletne vinjete.
  3. Natisnemo in izpolnimo obrazec Prošnja za pomoč pri nakupu letne vinjete za leto 2016 za cestninski razred 2B.
  4. Kopiramo prometno dovoljenje vozila.
  5. Izpolnjen obrazec, kopijo računa in kopijo prometnega dovoljenja pošljemo na Rdeči križ Slovenije.

Ob tem je potrebno poudariti, da je pomoč pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B pogojena z upravičenostjo do oprostitve oziroma znižanega plačila letne dajatve za uporabo vozil, pri čemer pogoje za oprostitev oziroma znižano pačilo letne dajatve določa Zakon o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu. Če torej niste upravičeni ali ne uveljavljate oprostitve plačila "cestnine" ob registraciji vozila, potem tudi finančne pomoči pri nakupu letne vinjete ne morete uveljaviti. 

 

Kaj in kam poslati?

V kolikor ste torej upravičeni do finančne pomoči pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B, pošljite:

  • izpolnjeno Prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete za leto 2016 za cestninski razred 2B
  • kopijo računa nakupa letne vinjete 2B
  • kopijo prometnega dovoljenja

Vse troje pošljite na naslov:

Rdeči križ Slovenije
Mirje 19
1000 LjubljanaZa dodatna vprašanja ali pojasnila se lahko obrnete tudi na nas preko Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali nas poiščete na facebooku.

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information