SEAT Leon četrte generacije

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
SEAT Leon IV SEAT Leon IV | Foto: SEAT

V tovarni v Martorellu je SEAT predstavil Leona četrte generacije. Podjetje je investiralo več kot 1,1 milijarde evrov, da bi na trg pripeljalo vozila z učinkovitejšimi motorji, novimi stopnjami povezljivosti in asistenčnih sistemov, obilico dinamike in privlačnejšo oblikovno zasnovo.

Vozilo temelji na napredni platformi MQB Evo, ki je oblikovalcem zagotovila potrebne dimenzije, fleksibilnost in prilagodljivost ter poskrbela za to, da se nova generacija vozil lahko ponaša s privlačnejšimi proporcionalnimi razmerji. Sprednji del na novo zasnovanega SEAT Leona z močnejšo tridimenzionalno povezavo med mrežo hladilnika in sprednjimi lučmi vozilu daje še več karakterja. LED-žarometi so pomaknjeni navznoter, zaradi česar je zgornji del nad vdolbino bolj poudarjen, kar vozilu daje videz večje osredotočenosti in poskrbi za to, da ga drugi udeleženci takoj prepoznajo. Notranjost novega SEAT Leona je v znamenju vrhunske funkcionalnosti, minimalizma in prefinjenosti. Glavna atrakcija v notranjosti je 10-palčni infotainment sistem, ki vključuje prepoznavanje gest in omogoča natančno interakcijo s potniki, pri čemer je številno fizičnih gumbov manjše. Upravljanje pomembnejših funkcij kljub temu še vedno poteka prek bolj klasičnih interakcijskih sistemov.

Novi Leon je SEAT-ovo prvo popolnoma povezano vozilo. V središču Leonovega sistema je njegova digitalna armaturna plošča SEAT Digital Cockpit, ki združuje 10,25-palčni visokoločljivostni, uporabniku prilagodljivi kombinirani instrument in infotainment sistem. Standardni medijski sistem se ponaša z 8,25-palčnim zaslonom in je združljiv z avdiosistemom pametnega telefona. Večji, 10-palčni navigacijski sistem, pa medtem ponuja povezano navigacijo v 3D-prikazu, zaslon retina in možnost upravljanja z naravnim govorom ter prepoznavanje gest, kar poenostavi interakcijo z uporabnikom.

Standardni bencinski motorji za novi Leon so vsi opremljeni z direktnim vbrizgavanjem in turbopolnilnikom. Njihov razpon moči sega od 66 kW/90 KM do 140 kW/190 KM. Ponudba vključuje dva 1,0-litrska 3-valjna motorja TSI (66 kW/90 KM in 81 kW/110 KM), ki sta za SEAT Leon na voljo prvič, dva večja, 1,5-litrska motorja (96 kW/130 KM in 110 kW/150 KM), vrh ponudbe pa predstavlja motor 2.0 TSI z močjo 140 kW/190 KM, ki je kombiniran z menjalnikom z dvojno sklopko.

Dizelska tehnologija ostaja pomembna, ker prispeva k zmanjšanju ogljikovih emisij. Za novi Leon so na voljo trije dizelski motorji 2.0 TDI z močjo 85 kW/115 KM oz. 110 kW/150 KM.

V ponudbi za novi SEAT Leon je tudi motor s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG): to je 1,5-litrski TGI z močjo 96 kW/130 KM.

Prvič pa je za novi SEAT Leon na voljo tudi 48-voltna blaga hibridna tehnologija (eTSI), s pomočjo katere kompaktni model dosega še večjo učinkovitost (1.0 TSI 81 kW/110 KM in 1.5 TSI 110 kW/150 KM, oba na voljo izključno v kombinaciji z menjalnikom DSG). In ker tudi SEAT čedalje bolj stavi na elektrifikacijo, prihaja s četrto generacijo Leona na trg tudi sodobna priključno-hibridna izvedba. Gre za kombinacijo 1,4-litrskega bencinskega motorja TSI in električnega motorja, litij-ionske baterije s kapaciteto 13 kWh in 6-stopenjskega menjalnika DSG; ta agregat potem razvije moč 150 kW/204 KM in se ponaša s 60 km izključno električnega dosega (po kriterijih WLTP).

Sistem za dinamično uravnavanje podvozja DCC (Dynamic Chassis Control) omogoča, da se vozne in krmilne lastnosti novega SEAT Leona prilagajajo glede na razmere in glede na voznikove zahteve, kar prispeva k boljšemu udobju vožnje. Prilagodljiva tehnologija podvozja stalno spremlja stanje cestišča, upošteva pa tudi kot zasuka volana ter zavorne sile in sile pospeševanja, čemur prilagaja vzmetenje in blaženje posameznih koles, tako da sta udobje in dinamika optimalna.


Vir: Porsche Slovenija

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information