Citroën C5 Aircross + nova generacija vzmetenja

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Citroën C5 Aircross Citroën C5 Aircross | b92.net

Citroën je predstavil novi SUV C5 Aircross, ki je obenem tudi opremljen z novim revolucionarnim hidravličnim vzmetenjem.

C5 Aircross

Citroën C5 Aircross je zasnovan na Aircross konceptu iz leta 2015, ki je, poleg rahlo ublaženega futurističnega dizajna, ostal v veliki meri nespremenjen. Dizajn tudi nadaljuje uspešno začrtano novodobno pot, ki sta jo zrisala C4 Cactuss in novi C3.

Novi SUV v dolžino meri 4,5 metra, visok je 1,67 in širok 1,84 metra. Zaradi nekoliko dvignjenih zadnjih stebričkov dobimo občutek t.i. lebdeče strehe. Svoj pečat mu k zunanjem izgledu dajejo tudi 19-palčna aluminijasta platišča v večih stilskih variantah, dodatno možnost individualne podobe pa daje kombinacija barv zunanjosti in notranjosti. Tudi slednja je zelo drugačna od konkurence - kot se za Citroën spodobi oz. se je nekdaj spodobilo. Celotna notranjost je brez agresivnih potez, narejena iz kakovostnih materialov. Armaturna plošča prevlečena z usnjem pa samo še dodatno povečuje občutek udobja in dovršenosti. Osrednja konzola armature je dopolnjenja z 8 palčnim zaslonom na dotik, medtem ko je klasične analogne merilnike zamenjal privlačni 12,3 palčni zaslon.

Za pogonski sklop sta ob predstavitvi na kitajskem tržišču na voljo dva bencinska agregata moči 165 oziroma 200 "konj".
Izbor dopolnjuje tudi t.i. Plug-In Hybrid PHEV e-AWD. Slednji vsebuje motor z notranjim izgorevanjem z močjo 200 KM in dva elektromotorja. Skupaj razvijejo 300 konjskih moči, pogon pa je speljan na vsa štiri kolesa.

 

Progresivno hidravlično vzmetenje nove generacije

Ena izmed največjih novosti Citroëna je novo hidravlično vzmetenje. Da je Citroënovo vzmetenje že skoraj 100 let sinonim za udobje, je škoda izgubljati besed, saj to prizna skoraj vsakdo, ki se je kdaj zapeljal s Citroënom in njegovim hidravličnim vzmetenjem. Vzeli so si malo več časa, a razvili popolnoma novo vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi dročniki - Progressive Hydraulic CushionsTM. Citroën to inovacijo predstavlja premierno, z njo pa bo v prihodnosti opremil tudi ostala svoja vozila.

Princip delovanja tega sistema je povsem preprost. Medtem ko klasično vzmetenje sestavljajo amortizer, vzmet in mehanski dročnik, pa ima tehnologija "Progressive Hydraulic CushionsTM" še dodatna dva hidravlična dročnika (za raztezanje in za kompresijo), po enega na vsaki strani. Sistem samodejno loči med rahlo in močnejšo kompresijo ter temu primerno tudi dinamično spreminja svoje delovanje. Za voznika in potnike to pomeni le eno - občutek lebdenja na "leteči preprogi". 

Citroën tudi pri svojem novem vzmetenju prikazuje, da se tudi pri vožnji po neravninskih in deformiranih cestah tekočina v kozarcu ne polije, da se roka potnika, ki želi fotografirati med vožnjo, ne zatrese, da potniki v vozilu ohranjajo vedno enako višino sedenja in da posledic deformiranih cest ne občutimo na hrbtenici.Novi C5 Aircross svojo prodajo na kitajskem trgu prične oktobra, medtem ko ga na stari celini v prodajnih salonih pričakujemo prihodnje leto.

 

Vir: b92.net, Citroën

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information