Ustanovljenih 16 novih centrov za socialno delo

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
Ustanovljenih 16 novih centrov za socialno delo Ustanovljenih 16 novih centrov za socialno delo | MDDSZ

Vlada RS je na seji sprejela akte, ki omogočajo nadaljevanje reorganizacije centrov za socialno delo za uvedbo nove organizacijske strukture.

Kot poročajo na uradni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je bilo s sprejetimi sklepi o ustanovitvi ustanovljenih 16 centrov za socialno delo, ki so nastali s spojitvijo 62 obstoječih CSD-jev  in bodo s svojem delovanjem pričeli 1.10.2018. Centri za socialno delo bodo poleg delovanja na sedežu poslovali tudi zunaj sedeža, in sicer v enotah, kjer imajo sedež zdajšnji centri za socialno delo, tako da bo vzpostavljenih 63 enot centrov za socialno delo.

Dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, izraža zadovoljstvo ob sprejetih sklepih vlade: “Z današnjim dnem so sprejete še zadnje potrebne pravne podlage s strani Vlade RS, da lahko nadaljujemo z operativnim izvajanjem reorganizacije mreže CSDjev. V projekt smo preko delovnih skupin že aktivno vključili vse dosedanje direktorje CSDjev in Skupnost centrov za socialno delo. Vsi potrjeni vršilci dolžnosti direktorja so dolgoletni sodelavci in vodje CSDjev, ki se tudi sami zavedajo potrebe po reorganizaciji. Ključno je, da bo nova organizacija prinesla razbremenitev strokovnih delavcev z vidika upravnih postopkov in omogočila prostor za razvoj strokovnega dela ter s tem boljše storitve za uporabnike. Večina strokovnih nalog se bo tako še naprej izvajala na enotah. Z vidika zaposlenih je pomembno, da ohranjamo vse zaposlitve; vsi zaposleni bodo tudi obdržali pravice in obveznosti, ki so jih imeli pred reorganizacijo.

V naslednjih korakih projekta reorganizacije sledi določitev podrobnejše notranje organizacije CSDjev in načina delovanja. V ta namen bodo v.d. direktorji opravili vsa dejanja za začetek dela novih CSD-jev, sprejeli prvi akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest in zagotovili vse druge pogoje za nemoteno izvajanje opravljanja dejavnosti centrov. Reorganizacija prinaša spremembe tudi za organe upravljanja. Predstavnikom sveta v dosedanjih CSDjih in dosedanjim direktorjem CSDjev bo prenehal mandat z dnem vpisa spojitve obstoječih CSDjev v nove CSDje v sodni register. Ob prenehanju mandata se dosedanje direktorje CSDjev za preostali čas trajanja mandata razporedi na delovno mesto pomočnika direktorja na enoti CSD.
Reorganizacija CSDjev vključuje tri povezane projekte: novo organizacijsko strukturo CSD-jev, spremembo oziroma poenostavitev postopkov uveljavljanja pravic iz javnih sredstev z uvedbo informativnega izračuna in uvajanje socialne aktivacije kot novega pristopa pri delu s prejemniki socialnih transferjev v socialnem varstvu.

Preglednica novoustanovljenih 16 CSD-jev, je na voljo na tej spletni povezavi.

 

Vir: MDDSZ

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information